Esmu sākusi kārtot grāmatvedību zemnieku saimniecībai (ZS), kura nodarbojas ar graudkopību.  Kā grāmatvedības kontos atspoguļot graudu kustību no lauka uz kalti, no kalts uz noliktavu vai pārdošanu? Un kā ar dabīgajiem atbirumiem, zudumiem? Vai tie grāmatojami katrā kustību posmā vai tomēr vienreiz gadā?

Mēs ar kolēģi likām galvas kopā un izdomājām šādus kontējumus:

  • graudi laukā - D 2110, K 5910;
  • dabīgais zudums - D 5910, K 2110;
  • kaltē gatavā produkcija - D 2130, K 2110;
  • dabīgais zudums - D 5910, K 2130;
  • pārdošana - D 5910, K 2130.

Mums tomēr ir aizdomas, ka šādi nebūs īsti pareizi - gan 5910.konta pielietošana, gan tas, ka zudumi nerada izdevumus/zaudējumus, tos vajadzētu grāmatot caur 7.kontu grupu.

Lūdzu palīdziet tikt skaidrībā, kā pareizāk grāmatot graudu kustību un cik detalizēti to veikt!