Rīgas pašvaldība pakāpeniski sāk piemērot paaugstināto nekustamā īpašuma nodokli (NĪN) 3% apmērā būvobjektiem, kuriem ir izsniegta būvatļauja un būvniecības ieceres realizācijas laiks ir pārsniedzis maksimālo termiņu. Lai izvairītos no paaugstinātās nodokļa likmes, pašvaldība aicina izvērtēt būvprojekta realizācijas pakāpi un iespēju nodot būvdarbus ekspluatācijā. Gadījumā, ja būvprojektā paredzētie būvdarbi nav pabeigti un vēl ir paredzēti – pagarināt maksimālo būvdarbu veikšanas ilgumu, savukārt, ja būvniecība nav sākusies un nav plānota – būvatļauja jāanulē, informē Rīgas dome.

Rīgas pašvaldībā ir reģistrētas vairāk nekā 15 tūkst. būvniecības lietu un atbilstoši Ministru kabineta (MK) noteikumiem Nr.500 “Vispārīgie būvnoteikumi” maksimālais būvdarbu veikšanas ilgums no būvatļaujas izsniegšanas līdz būves nodošanai ekspluatācijā ir 8 gadi. Bet tām būvatļaujām, kurās maksimālais būvdarbu veikšanas termiņš nebija norādīts, 8 gadu termiņu skaita no 2014.gada 1.oktobra, kad stājās spēkā MK noteikumi Nr.500, kas nozīmē, ka šīm būvatļaujām maksimālais būvdarbu veikšanas termiņš beidzās 2022.gada 1.oktobrī.

Ņemot vērā, ka dažādu apstākļu dēļ būvniecības darbi var tikt atcelti, apturēti, kā arī ieilgt, pašvaldība aicina iedzīvotājus, uzņēmumus un organizācijas pārbaudīt būvatļaujās norādīto maksimālo būvdarbu veikšanas ilgumu. Jo gadījumos, ja būvniecība norādītajā termiņā nav pabeigta, pašvaldībai saskaņā ar likumu “Par nekustamā īpašuma nodokli” ir tiesības ar nākamo mēnesi piemērot paaugstināto NĪN 3% apmērā no būves vai būvei piekritīgās zemes kadastrālās vērtības.