Dabas resursu nodokli (DRN) no 1.jūlija piemēros uzņēmumiem, kas pārdod importētus vai ražotus tekstilizstrādājumus, liekot uzņēmumiem uzņemties atbildību par ievesto produkciju, bet valstij un apsaimniekotājiem – veicināt tekstila nenonākšanu kopējos atkritumos, informē akciju sabiedrība “AJ Power Recycling”.

DRN nosaka lielāku atbildību tekstila importētājiem, jo tiek veikta stingrāka uzskaite ievestajam un realizētajam tekstilam. Tādējādi tiks samazināts arī nereģistrētais tekstila apjoms, un būs iespējams skaidrāk parādīt to, kādi ir reālie ievestie tekstila apjomi Latvijā. Ilgtermiņā izmaiņas motivēs ražotājus un importētājus piedāvāt tekstilizstrādājumus, kas ražoti no ilgtspējīgāka materiāla, bet iedzīvotājus – ieviest videi draudzīgus paradumus un izvēlēties augstākas kvalitātes apģērbu.

Eiropas Savienības (ES) dalībvalstīm tekstila dalītās vākšanas sistēma jāizveido līdz 2025.gadam.

ES apkopotā informācija liecina, ka tekstilizstrādājumiem ir ceturtā lielākā ietekme uz vidi un klimata pārmaiņām, kā arī jau šobrīd tiek izstrādāti noteikumi, kas nākotnē paredzēs, ka ES ievestajiem tekstila produktiem būs jābūt izturīgākiem, atkārtoti izmantojamiem, labojamiem un viegli kopjamiem. Tas ir būtiski, lai nākotnē tekstilu varētu veiksmīgāk atgriezt atpakaļ apritē. Būtībā – jo kvalitatīvāks tekstils, jo vieglāk to ir atgriezt apritē un pārstrādāt, tā samazinot tekstilizstrādājumu negatīvo ietekmi uz vidi.

DRN – kā tas strādā?

DRN ir Eiropas līmenī ieviests instruments vides aizsardzībai, piesārņojuma mazināšanai un ekonomiskai dabas resursu izmantošanai. DRN paredz, ka preces ražotājam jāuzņemas atbildība par savas preces pilnu dzīves ciklu – sākot no ražošanas līdz gala apsaimniekošanai, ieskaitot utilizēšanu.

Uz tekstilizstrādājumu importētājiem vai ražotājiem, kas savu produkciju realizē Latvijā, turpmāk tiks attiecināts dabas resursu nodoklis. Šādiem uzņēmumiem ir divi iespējamie varianti – maksāt nodokli atbilstoši valsts noteiktai likmei vai arī saņemt nodokļa atbrīvojumu no ražotāja atbildības sistēmas (RAS), kas uzņēmuma vietā pārņem saistības un nodrošina radīto atkritumu apsaimniekošanu un šķirošanu. Sadarbība ar RAS ir krietni izdevīgāka, salīdzinot ar valsts noteikto likmi, un tas ir tikai loģiski, jo tādējādi nozares uzņēmumi tiek motivēti izvēlēties risinājumu, kas veicina tekstila atkritumu savākšanu, pārstrādi un samazina kaitējumu videi.