Par vitamīniem ir jāmaksā! Lai kompensētu valsts budžeta ieņēmumu vismaz sākotnējo kritumu, ko radīs labvēlīgāka ienākumu nodokļu režīma ieviešana, Latvijas valdībai jārada papildu ienākumi. Jebkuras valsts valdību mīļākais nodoklis šajā kontekstā ir akcīzes nodoklis (AN) – pirmkārt, to ierasti piemēro precēm, kas kaitīgas cilvēku veselībai (alkohols, tabakas izstrādājumi utt.) vai apkārtējai videi (degviela u.c.), un, otrkārt, tas nerada sociālu ietekmi uz sabiedrību, kā tas būtu, piemēram, palielinot pievienotās vērtības nodokli (PVN).

Nodokļu reformas likumu paketē bija iekļauti arī grozījumi likumā "Par akcīzes nodokli" (likums par AN), paredzot 2018.–2020.gadā pakāpeniski paaugstināt AN likmes vairākām akcīzes preču grupām (detalizēts AN izmaiņu grafiks norādīts tabulās), nemainot AN piemērošanas pamatprincipus, proti:

  • naftas produktiem AN likmju paaugstināšana paredzēta 01.01.2018. un 01.01.2020., izņemot t.s. lauksaimnieku dīzeļdegvielai, kam šogad AN likmi paaugstinās 1.jūlijā;
  • alkoholiskajiem dzērieniem AN likmju maiņu veic katra gada 1.martā;
  • tabakas izstrādājumiem (cigāriem, cigarillām, tabakas lapām, visa veida tabakai, kā arī karsējamai tabakai) AN likmes paaugstina katra gada 1.janvārī, savukārt cigaretēm – katra gada 1.jūlijā.