Tā kā preču transportēšana starp dažādām Eiropas Savienības (ES) dalībvalstīm notiek ik dienu un šādu darījumu apjoms tikai pieaug, ir būtiski saprast, kad iespējams piemērot pievienotās vērtības nodokļa 0% likmi preču piegādes darījumam. Apskatām, kādi ir nosacījumi un kādi dokumenti pamato šādu preču piegādes darījumu.

Kas var veikt transportēšanu?

Darījumu ķēdes starpnieks ir preču piegādātājs, kurš nav pirmais preču piegādātājs darījumu ķēdē un kurš organizē preču transportēšanu.

Saskaņā ar Eiropas Savienības Tiesas praksi un Eiropas Komisijas dokumentu “Paskaidrojumi par ES PVN izmaiņām attiecībā uz režīmu preču piegādei uz noliktavu, ķēdes darījumiem un atbrīvojumu preču piegādēm Kopienas iekšienē (“2020.gada ātrie risinājumi”)” organizēt preču transportēšanu nozīmē, ka darījumu ķēdes starpnieks preces transportē pats vai to dara trešā persona viņa vārdā (darījumu ķēdes starpnieks nolīdzis pārvadātāju un uzņēmies transportēšanas risku par preču nejaušu bojāeju, proti, ja transportēšanas laikā preces tiek bojātas, pazūd vai tiek iznīcinātas).