Automatizācija ir neatņemama grāmatvežu ikdienas sastāvdaļa. Došanās uz banku ar maksājumu uzdevumiem, konta izraksta saņemšana pie bankas lodziņa, ikmēneša ceļojums uz Valsts ieņēmumu dienesta nodaļu, lai pēc gaidīšanas rindā iesniegtu nodokļu pārskatus un saņemtu zīmodziņu uz sava eksemplāra, izklausās pēc ainām no senas pagātnes. Šobrīd šīs darbības ir automatizētas, taču automatizācijas līmenis var būt atšķirīgs.

Daļa grāmatvežu veic dubultu datu ievadi grāmatvedības programmā, internetbankā un Valsts ieņēmumu dienesta (VID) elektroniskās deklarēšanas sistēmā (EDS). Daudzi grāmatveži izmanto iespējas lejupielādēt failus no vienas sistēmas un augšupielādēt tos otrā. Automatizācijas līmenis būs vēl augstāks, ja tiks izmantotas lietojumprogrammas saskarnes jeb API (Application Programming Interface), kas ļauj koplietot datus un iniciēt darbības starp programmām. Uz šīs tehnoloģijas balstīta Open banking jeb Atvērtā bankas sadarbības platforma, kas ļauj, piemēram, saņemt banku kontu izrakstus uzņēmuma uzskaites sistēmā automātiski bez lietotāja iesaistes. Arī VID jau kādu laiku piedāvā izmantot EDS API, lai nodokļu pārskatus no grāmatvedības programmas varētu iesniegt tiešsaistē VID EDS.

Grāmatvedība bez dokumentiem nav iedomājama. Grāmatvedības likumā (GL) teikts, ka grāmatvedības reģistros izdara ierakstus, kas pamatoti ar attaisnojuma dokumentiem. GL arī paredz, ka attaisnojuma dokumentu var sagatavot elektroniskā vai papīra formā. Dokumentu sagatavošana un apstrāde elektroniski ne tikai ļauj uzņēmumiem samazināt papīru kalnus, bet paver iespējas dokumentu apstrādi automatizēt. Automatizācija savukārt palīdz taupīt grāmatvežu un citu darbinieku laiku, novērst kļūdas, paātrināt dokumentu apriti, kā arī samazināt izmaksas.