Vieta, kur tiek īstenots projekts “Riga Port City”,ir viena no perspektīvākajām vietām Baltijas valstīs, kam ir plašas krastmalas attīstības iespējas. Viens no projekta virzītājiem ir pieredzējušais investors un uzņēmējs Emanuils Grinšpuns.

Projekta “Riga Port City” īstenošana ietekmēs Rīgas ekonomiku, atpūtas un tūrisma iespējas.

Emanuils Grinšpunsir investējis un dibinājis uzņēmumus visā pasaulē, šobrīd koncentrē uzmanību uz Latviju.

Viņš uzskata, ka investēšanai “Riga Port City” ir liels potenciāls. Kā arī Latvijai ir izaugsmes iespējas, un  šī ir lieliska vieta gan pastāvīgai dzīvošanai, gan kā galamērķis, kur pavadīt vasaru.

Emanuils Grinšpuns skaidro, kā projekts “Riga Port City” pārveidos pilsētu pēc tā īstenošanas. Grinšpuns arī atklāj, kāda ir viņa motivācija investēt Latvijā.

Emanuils Grinšpuns: filantrops, pasaulslavens uzņēmējs un investors

Emanuils Grinšpuns ir moldāvu filantrops, pasaulē pazīstams uzņēmējs un investors. Viņš aktīvi veicina sabiedrības attīstību un ekonomisko izaugsmi, investējot nekustamo īpašumu un citās nozarēs.

Savas karjeras laikā viņš ir devis ievērojamu ieguldījumu ebreju kopienas attīstībā. Vairāk nekā 10 gadus viņš ir bijis aktīvs Moldovas ebreju kopienas biedrs un viens no tās vadītājiem.

Viņš piedalās dažādos sociālajos projektos un veic filantropiskas aktivitātes tādās valstīs kā Moldova, Latvija, Kazahstāna, Izraēla un Amerikas Savienotās Valstis.

Pēdējā laikā Emanuils Grinšpuns organizē humānās palīdzības pasākumus Ukrainas bēgļiem.

Viņš ir arī Kazahstānas Republikas goda konsuls Floridā, Džordžijā un Dienvidkarolīnā.

Grinšpuns ieņem vadošus amatus uzņēmumos Moldovā, kas darbojas dažādās jomās, piemēram, pārtikas, aprūpes, fiziskās veselības, farmācijas, finanšu un tehnoloģiju nozarēs.

Turklāt Grinšpuna kungs iegulda dažādos veiksmīgos uzņēmumos, piemēram, iepirkšanās centros, darījumu un līgumu centros, būvniecības uzņēmumos, juridiskajos uzņēmumos, starpniecību kompānijās, apraides stacijās, finanšu tehnoloģiju kompānijās utt.

Viens no Emanuila Grinšpuna jaunākajiem un nozīmīgākajiem ieguldījumiem ir projekts “Riga Port City” – nozīmīgs metropoles krastmalas attīstības projekts Rīgā.

Projekta “Riga Port City” koncepcija

Pēc Grinšpuna teiktā, projekts “Riga Port City” būs Eiropas lielākais krastmalas pilsētvides attīstības projekts. Tajā būs dzīvošanas, tirdzniecības un atpūtas iespējas, parki, rotaļu laukumi un publiskās autostāvvietas.

“Riga Port City” kopējā attīstības platība būs 470 000 kvadrātmetru.

Projekta izstrāde ir uzsākta, un vairāki tā posmi tiks īstenoti 20 gadu garumā.

Koncepcijā tiks ņemtas vērā valsts ekonomiskās izaugsmes prognozes, Rīgas attīstības iespējas un tendences.

Tiek rūpīgi analizēta investīciju vide, nekustamā īpašuma tirgus, infrastruktūra un transporta jautājumi. Analīzē tiks iekļauta ārvalstu pieredze bijušo ostu teritoriju attīstībā. Uzmanība tiek veltīta gaisa kvalitātes, trokšņa līmeņa un vēja ietekmes novērtēšanai.

4,5 kilometru garā krastmala “Riga Port City” būs sabiedrībai pieejama, ietverot tiešu piekļuvi ūdenim un promenādi gar upes krastu. Viens no projekta galvenajiem mērķiem ir uzlabot gājēju un velosipēdistu pārvietošanās iespējas.

Sabiedriskās un publiskās ainavas veidošana veicinās apstādījumu izveidi jau sākotnējā projekta attīstības stadijā. Tāpat tiek apsvērti projekti par pagaidu parkiem vai citām publiskām vietām.

Kāpēc Emanuils Grinšpuns izvēlējās projektu “Riga Port City”?

Projekts tiks īstenots vietā, kur piestāj visi kruīza kuģi, kas ierodas Rīgā. Tātad tas piesaistīs ievērojamu skaitu tūristu un ilgtermiņa iedzīvotāju.

Emanuils Grinšpuns uzskata, ka Latvija ir izcils brīvdienu galamērķis. Rīga izceļas ar savu vēsturi, arhitektūru, kulinārijas piedāvājumu un rosīgo naktsdzīvi. Tiek sniegti kvalitatīvi pakalpojumi par pieņemamām cenām.

Latvijai ir liels potenciāls kā vasaras galamērķim tiem, kas dzīvo Tuvajos Austrumos un vēlas izbēgt no pārmērīgi augstās temperatūras vasarā, apgalvo Grinšpuns. Patiesībā Rīgu daudzi pazīst kā “Ziemeļu Dubaiju”.

“Riga Port City” ir 4,5 kilometru garš upes krasts 47 hektāru platībā un pavisam tiešā tuvumā UNESCO Pasaules mantojuma sarakstā iekļautajam Rīgas vēsturiskajam centram.

Papildus ir pieejama arī jūgendstila rajona un vecpilsētas apskate. Tas ir unikāls projekts pašā Rīgas centrā.

Projekta mērķis ir “atdot” krastmalu Rīgas iedzīvotājiem un viesiem.

“Riga Port City” piedāvā unikālu integrāciju starp vēsturisko un moderno, kultūru un mākslu, dzīvi un darbu.

Tā atrodas nelielas pastaigas attālumā no pilsētas vēsturiskā centra starp Andrejsalu, Andrejostu un Rīgas Pasažieru ostu.

Teritorijas attīstības vīzija nākotnē papildinās Rīgas centra publiskās telpas un piedāvās risinājumus mobilitātes jomā, padarot to par nozīmīgu biznesa, dzīvojamo, tūrisma un atpūtas galamērķi.

Kāpēc Emanuils Grinšpuns izvēlējās investēt Latvijā?

Emanuils Grinšpuns Covid-19 pandēmijas laikā pārcēlās uz dzīvi Latvijā un ir palicis šeit. Viņš Latviju uzskata ne tikai par lielisku vietu, kur dzīvot, bet arī investēt.

Lūk, iemesli, kāpēc viņš uzskata, ka Latvija ir ideāls investīciju mērķis.

Transporta infrastruktūras attīstība

Pirms investēšanas investori parasti aplūko transporta infrastruktūru. Latvija ir kā krustceles starp Austrumiem un Rietumiem, padarot to par lielisku vietu preču nosūtīšanai visā Eiropā.

Papildus plašajam ceļu, dzelzceļa un ostu tīklam valstī ir labi attīstīta transporta infrastruktūra.

Pieredzējis darbaspēks

Organizācijas panākumus nosaka tās cilvēki. Investori ir pārliecināti par Latvijas spējām nodrošināt kvalificētus darbiniekus, pateicoties augsti izglītotam un prasmīgam darbaspēkam.

Daudzi cilvēki Latvijā runā vairākās valodās, galvenokārt latviešu, krievu un angļu.

Brīvās tirdzniecības zona (īpaši ES)

“Brīvā tirdzniecība” ir viens no Emanuila Grinšpona noteicošajiem faktoriem, pirms viņš izvēlas investēt valstī.

Uzņēmumi Latvijā var brīvi tirgoties ar citām Eiropas Savienības (ES) valstīm, pateicoties dalībai ES.

Valdības piedāvātie stimuli

Investoriem un uzņēmējiem Latvijas valdība piedāvā dažādus brīnišķīgus stimulus.

Visā pasaulē zemas nodokļu likmes un tiesības uzturēties valstī ir divi no ievērojamākajiem stimuliem, kas piesaista investorus.

Nodokļu likmes ir zemas, un viņiem ir tiesības uz Šengenas vīzu, lai varētu brīvi pārvietoties pa Eiropu. Saskaņā ar Emanuila Grinšpuna teikto, tas vēsturiski piesaistījis daudzus starptautiskos investorus.

Turklāt investori ir tiesīgi saņemt pilsonību pēc piecu gadu uzturēšanās valstī.

Apsvērumi, kas saistīti ar starptautisko regulējumu

Latvijas normatīvajā sistēmā ir iestrādāti Eiropas standarti un normas.

Latvija kā ES dalībvalsts ir pakļauta Pasaules Tirdzniecības organizācijas (PTO) Tirdzniecības veicināšanas līgumam.

Visu tehnisko projektu regulācijām jātiek iesniegtām PTO Tirdzniecības tehnisko barjeru komitejā.

Eksporta ziņā visaugstāk attīstītā valsts

Latvijas ekonomika ir ļoti atkarīga no eksporta, tāpēc valstij ir pieredze eksporta politikā. Investēt Latvijā ārvalstu investoriem ir droši, pateicoties eksporta biznesa rentabilitātei.

Plaukstoša jaunuzņēmumu ekosistēma

Latvijas augošā jaunuzņēmumu ekosistēma padara to par pievilcīgu objektu investoriem.

Jaunuzņēmumi valstī var piekļūt inkubatoriem, akseleratoriem un kopstrādes telpām.

Starptautiskā drošība

Uzņēmumi, kas pārvadā preces visa Eiropā, gūst labumu no Latvijas drošības.

Tās drošību vairo dalība ES un Ziemeļatlantijas līguma organizācijā.