Kā VID veicas ar PVN atmaksu?  Ieguldījums vai krāpniecība?  Kā atbrīvoties no papīra dokumentiem uzņēmumā? Atbildes uz šiem un citiem uzņēmumam ikdienā būtiskiem jautājumiem atradīsiet jaunajā drukātā žurnāla “iFiT” numurā!

Intervija ar Ilzi Palmbahu-Zvirbuli: Grāmatvežu loma uzņēmumu attīstībā pieaugs

Lai noskaidrotu, kā grāmatvedības ārpakalpojuma tirgus varētu mainī­ties pēc 1.jūlija, kad stājas spēkā grāmatvežu licencēšanas prasība, kā­das regulējuma izmaiņas vēl gaidāmas, un kādas iespējas uzņēmējiem un grāmatvežiem paver tehnoloģiju un mākslīgā intelekta attīstība, uz sarunu aicinājām Latvijas Republikas Grāmatvežu asociācijas valdes locekli Ilzi Palmbahu-Zvirbuli.

Reprezentatīvais auto

Uzņēmējiem laba ziņa! No šī gada 1.jūnija ir paaugstināts reprezentatīvo automobiļu slieksnis – no

50000 uz 75000 eiro. Izskatīsim, kā šīs izmaiņas ietekmē nodokļus, un citas nianses saistībā ar reprezentatīvā automobiļa uzskaiti kopā ar Rihardu Stūri, AS “BDO Latvia” nodokļu konsultantu.

Kā VID veicas ar PVN atmaksu?

Ja kādreiz ir nācies apskatīt Valsts ieņēmumu dienesta publicēto nodokļu administrēšanas lēmumu sadaļu, tad noteikti ir redzēts kupls pievienoto vērtības nodokļa atmaksas atteikumu skaits. Nodokļu administrācijas pienākumus likumdevējs ir precizējis vairākkārt, mēģinot panākt vieglāku un ātrāku nodokļa atmaksāšanas gaitu. Vai tas ir izdevies? Kā notiek patiesībā? Plašāk par to stāsta Dace Everte, SIA “ZAB Sorainen” vecākā nodokļu menedžere.

Papildu svētku diena – 29.maijs

Šī gada 28.maijā, īsi pirms pusnakts, Saeima pieņēma grozījumus likumā, tā pasludinot 29.maiju jeb dienu pēc Latvijas hokeja komandas bronzas medaļas izcīnīšanas 2023.gada Pasaules hokeja čempionātā par svētku dienu. Kādu ietekmi šis lēmums atstāja uz grāmatvedības procesiem? Skaidro Inga Zāle.

Ieguldījums vai krāpniecība? 

Senāts šī gada 14.martā pieņēma spriedumu lietā SKA-200/2023, kuras pamatā bija strīds starp privātpersonu un Valsts ieņēmumu dienestu par nodokļa apmēru nekustamā īpašuma atsavināšanas darījumā. Spriedumu izskatām kopā ar Oļegu Spundiņu, SIA “ZAB Sorainen” juristu.

Kā atbrīvoties no papīra dokumentiem uzņēmumā?

Pēdējos gados izteikti pieaugusi elektronisko dokumentu aprite, savukārt dokumentu izmantošana papīra formā ir kļuvusi arvien retāka. Nereti rodas jautājums – ko darīt ar jau esošajiem papīra dokumentiem, arī līgumiem? Vai pastāv iespēja tos pārvērst elektroniskā formā, t.i. digitalizēt, piemēram, ieskenējot, un atbrīvoties no dokumentiem papīra formātā? Noskaidrosim to kopā ar Lindu Reneslāci, SIA “ZAB Sorainen” zvērinātu advokāti un Kristīni Ilgu Budkēviču, SIA “ZAB Sorainen” jurista palīdzi.

Šīs un citas tēmas lasiet “iFiT” jūnija numurā! Vairāk par abonēšanas iespējām sadaļā Abonēšana.