Kur pazūd degviela? Kā izvēlēties strīda risināšanas vietu? Ko darīt, ja pazudis dokuments?  Atbildes uz šiem un citiem uzņēmumam ikdienā būtiskiem jautājumiem atradīsiet jaunajā drukātā žurnāla “iFiT” numurā!

Intervija ar Uzņēmumu reģistra galvenā valsts notāra pienākumu izpildītāju Sandi Kareli: No informācijas reģistrēšanas uz tās analīzi

Uzņēmumu reģistrs ir sācis mērot digitālās transformācijas ceļu, ieviešot mūsdienīgu informācijas sistēmu un izveidojot un attīstot jaunu pakalpojumu portālu. Lai noskaidrotu, kādas jaunas iespējas klientiem būs pieejamas, kādas jaunas likumu prasības ir jāievēro un ar kādiem izaicinājumiem saskaras Uzņēmumu reģistrs, uz sarunu aicinājām iestādes galvenā valsts notāra pienākumu izpildītāju Sandi Kareli.

PVN digitālajā laikmetā

Plānots, ka no 2028.gada pievienotās vērtības nodokļa jeb nodokļa rēķinu apmaiņa elektroniskā formātā starp Eiropas Savienības uzņēmumiem būs obligāta prasība. Kas sagaidāms tuvākajā laikā PVN jomā? Skaidro Sabīne Vuškāne, SIA “ZAB COBALT” nodokļu konsultāciju vadītāja.

Pētām! Kur pazūd degviela?

Ko darīt, ja degvielas patēriņš ir lielāks, nekā ražotāja noteiktais? Ko darīt ar degvielas patēriņa starpību, kas radusies objektīvu iemeslu dēļ? Maksāt papildu nodokli vai varbūt prasīt, lai to finansē darbinieks, kuram ir “smaga kāja”? Pēti kopā ar Andu Ziemeli, Latvijas Republikas grāmatvežu asociācijas valdes locekli, sertificēta grāmatvedi, SIA “Jumis Pro” vecāko grāmatvedības sistēmu analītiķi.

Ko neteikt par darba devēju

Vai darbinieks drīkst publiski negatīvi izteikties par darba devēju vai saviem kolēģiem, un kādas varētu būt šādas rīcības sekas. Izskatām, kā šo jautājumu vērtējušas tiesas ar autoru Kasparu Rācenāju, Latvijas Brīvo arodbiedrību savienības juristu.

Kā izvēlēties strīda risināšanas vietu?

Nav noslēpums, ka par strīdiem un tiesvedībām, var domāt dažādi – to ietekmē gan kopējā uzņēmuma strīdu risināšanas stratēģija un izstrādātais rīcības algoritms (ja tāds ir), gan arī iesaistīto pušu temperaments un pieredze. Tomēr, lai strīdus varētu veiksmīgi izmantot vai pareizi aprēķināt ar tiem saistītos riskus, ir būtiski izvēlēties piemērotāko strīdu risināšanas vietu. Apskatām kritērijus, ko ieteicams izvērtēt, to darot! Ar autori Agitu Sprūdi, SIA “Sorainen ZAB”, zvērinātu advokāti.

Digitālā eiro ēra tuvojas

2023.gada jūnijā Eiropas Komisija publicēja priekšlikumu regulai par eiro banknotēm un monētām kā likumīgu maksāšanas līdzekli un regulai par digitālā eiro izveidi, kuru virsmērķis ir eiro kā monetārā enkura stiprināšana eiro zonās arvien digitalizētākajā ekonomikā. Skaidro autore Maira Pužule, SIA “ZAB COBALT” juriste.

Šīs un citas tēmas lasiet “iFiT” jūnija numurā! Vairāk par abonēšanas iespējām sadaļā Abonēšana.