Vai inflācijas atplūdi šogad turpināsies? Investīcijas tehnoloģijās – ceļš uz ilgtspēju? Vai paraksts e-rēķinā ir obligāts? Darbinieks no Ukrainas – rezidents vai nerezidents? Darbinieka rīcība ārpus darba laika – pamats uzteikumam? Atbildes uz šiem un citiem uzņēmumam ikdienā būtiskiem jautājumiem atradīsiet jaunajā drukātā žurnāla “iFiT” numurā!

Galvenās problēmas ir pašu mājās

Lai kā mums gribētos ar jauna gada sākšanos atmest visas nejēdzības, kas traucējušas aizgājušajā gadā, tas nav iespējams. Sakārtot nodokļu sistēmu, lai tā strādātu par labu uzņēmējiem, nav tas pats, kas sakārtot rakstāmgalda atvilktni, izmetot visu lieko un nevajadzīgo. Kaut gan pamatos līdzību ir vairāk, nekā varētu šķist. Saruna ar Ģirtu Rungaini patiešām ir par kārtības ieviešanu savās mājās. Intervē: Marta Treifelde.

Jaunais nodokļu maksātāju reitings

No šī gada ikviens uzņēmums Valsts ieņēmumu dienesta elektroniskās deklarēšanas sistēmas profilā var iepazīties ar savu nodokļu maksātāja reitingu. Ar to var iepazīties arī jebkurš interesents, jo reitings ir publisks. Kā uzņēmumi tiek vērtēti? Kas ietekmē šo vērtējumu un ko tas nozīmē? Vai un kad vērtējums var mainīties? Atbildes uz šiem jautājumiem sniedz Valsts ieņēmumu dienests.

Par naudas plūsmas pārskatu

Naudas plūsmas pārskats ir finanšu pārskata sastāvdaļa, kas sniedz priekšstatu par sabiedrības spēju ģenerēt naudu un nepieciešamību pēc naudas līdzekļiem. Grāmatvežiem to sagatavot reizēm ir izaicinājums, tāpēc autore Ilga BečaSIA “Stockholm School of Economics in Riga” finanšu kontroliere, sniedz ieteikumus, kā naudas plūsmu sagatavot ērtāk.

Ieturējumi no darba algas

Lai veiktu ieturējumu no darbinieka algas, ir jāievēro stingras prasības un grāmatvedībā jāveic korekti aprēķini. Pie tam – ir situācijas, kad ieturējumus veikt nemaz nav iespējams! Lai risinātu šo problēmu, Civilprocesa likumā ir sagatavoti grozījumi, kas paredz izmaiņas ieturējumu apmērā no parādnieka darba samaksas. Kādas būs atšķirības un ko tas nozīmē grāmatvežiem? Pēti kopā ar Kristīni Tēru, AS “BDO Latvia” vecāko nodokļu konsultanti.

Neskaidrības ar degvielas karšu darījumiem

Uzņēmumiem, izmantojot degvielas kartes, līdz šim nebija skaidrs, kā šiem darījumiem piemērot pievienotās vērtības nodokli – vai kā degvielas piegādei? Pagājušā gadā Eiropas Komisija ir radusi vienotu skaidrojumu, lai turpmāk nevienam nav jālauza galva par nodokļa piemērošanu. Skaidro Dace EverteSIA “Sorainen ZAB” vecākā nodokļu menedžere.

Vai paraksts e-rēķinā ir obligāts?

Vai strukturētie e-rēķini jāparaksta ar drošu elektronisko parakstu? Vai e-rēķini vispār jāparaksta no juridiskās puses? Apskati kopā ar Madlenu DrozdovuSIA “ZAB Ellex Kļaviņš” vecāko nodokļu konsultanti.


Šīs un citas tēmas lasiet “iFiT” februāra numurā! Vairāk par abonēšanas iespējām sadaļā Abonēšana.


Labas ziņas visiem, kas nav paspējuši iegādāties kādu no žurnāla "iFiT" numuriem 2023.gadā. Līdz 23.februārim  norisinās "iFiT" arhīva izpārdošana! Eksemplāru skaits ir ļoti ierobežots, tāpēc pasteidzies un iegūsti savu iemīļoto numuru ar 60% atlaidi, ienākot sadaļā Arhīva izpārdošana vai sazinoties ar mums 67280693, info@iZurnali.lv.