Laiks UIN deklarācijai? Kas ir virspeļņas nodoklis? Ko nesīs 2024.gads? Pakalpojums + Dāvana = Vienots pakalpojums? Ko jaunais gads nesīs uzņēmējiem? Ko teikt ārpakalpojuma grāmatvedim? Vai slimības laikā izdots rīkojums ir saistošs? Atbildes uz šiem un citiem uzņēmumam ikdienā būtiskiem jautājumiem atradīsiet jaunajā drukātā žurnāla “iFiT” numurā!

Ballīte beigusies

Ar Latvijas Darba devēju konfederācijas prezidentu un zivrūpniecības uzņēmuma “Karavela” vadītāju Andri Biti tikāmies pagājušā gada nogalē. Laikā, kad ir vērts izvērtēt, kā veicies aizvadītajā gadā un ar ko nāksies rēķināties šogad. Intervē: Marta Treifelde.

Laiks UIN deklarācijai!

Atkal pienācis laiks, kad jāsagatavo uzņēmumu ienākuma nodokļa deklarācija par pārskata gada pēdējo mēnesi decembri, kas jāiesniedz pilnīgi visiem šī nodokļa maksātājiem neatkarīgi no tā, vai tiem ir vai nav ar uzņēmumu ienākuma nodokli apliekami darījumi. Gads ir visai ilgs periods, kurā dažas nianses varētu piemirsties, tāpēc autore Modrīte Johansone, SIA “JOHANSONE UN PARTNERI” valdes locekle, zvērināta revidente atgādinās būtiskāko deklarāciju sagatavošanā.

Avansa rēķini grāmatvedībā

Praksē daudzi uzņēmumi iegrāmato saņemtos vai izrakstītos priekšapmaksas rēķinus pirms samaksas veikšanas vai saņemšanas, lai grāmatvedībā nodrošinātu vienotu dokumentu plūsmu. No kontroles viedokļa tas ir atbalstāmi, tomēr, ir svarīgi atcerēties par šādu priekšapmaksas rēķinu esamību gada pārskata sagatavošanas brīdī un veikt korekcijas, uzņēmuma bilancē neuzrādot avansa rēķinus, par kuriem nav veikta vai saņemta apmaksa. Piebilst Jeļena Mihejenkova, SIA “Deloitte Audits Latvia” Revīzijas nodaļas direktore, zvērināta revidente, FCCA, CIA.

Kas ir virspeļņas nodoklis?

No šī gada Latvijā ir ieviests virspeļņas nodoklis bankām. Kas ir virspeļņas nodoklis? Kāpēc tas tiek ieviests? Kam un kādi ieguvumi ir sagaidāmi? Skaidro Marjama Sultanova, AS “BDO Latvia” Revīzijas nodaļas analītiķe.

Senāts izvērtē autoratlīdzības

2023.gada septembra beigās pieņemtais Senāta spriedums lietā SKA-5/2023 jeb tā dēvētajā AKKA/LAA lietā pielika punktu vairāk nekā 10 gadus ilgušajai tiesvedībai. Kādus secinājumus var izdarīt no šīs lietas, it īpaši no Senāta atziņām? Iepazīstinās autore Kristīne Rāviņa, SIA “ZAB COBALT” juriste.

Atvaļinājums pēc bērna kopšanas atvaļinājuma

Kā aprēķināt atvaļinājuma laiku un vidējo izpeļņu darbiniekam, kurš atgriezies darbā pēc bērna kopšanas atvaļinājuma? Apskatām dažādas situācijas kopā ar Ingu Zāli.

Šīs un citas tēmas lasiet “iFiT” novembra numurā! Vairāk par abonēšanas iespējām sadaļā Abonēšana.