No nākamā gada plānots ieviest pievienotās vērtības nodokļa (PVN) samazināto likmi 5% apmērā, ko piemēros svaigu augļu, ogu un dārzeņu piegādēm, paredzēts Saeimā ceturtdien, 26.10.2017., konceptuāli atbalstītajos grozījumos Pievienotās vērtības nodokļa likumā (PVN likums).

Samazinātā PVN likme būs attiecināma uz mazgātiem, mizotiem, lobītiem, grieztiem un fasētiem dārzeņiem, augļiem un ogām, bet to nepiemēros, ja šie produkti būs, piemēram, saldēti, sālīti vai kaltēti. 5% PVN likmi plānots ieviest, lai mazinātu ēnu ekonomiku, palielinātu legālajā tirgū darbojošos komersantu konkurētspēju un mazinātu augļu, ogu un dārzeņu cenas, tādējādi arī palielinot šo produktu daudzumu ikdienas uzturā.

PVN likumu plānots papildināt ar pielikumu ar Latvijai raksturīgu dārzeņu, augļu un ogu uzskaitījumu, kuru piegādēm varēs piemērot nodokļa 5% likmi. 

Grozījumos paredzēts, ka samazinātā likme būs spēkā no 01.01.2018. 3 gadu periodā, šajā laikā dodot iespēju izvērtēt šādas samazinātās nodokļa likmes ieviešanas ietekmi uz dažādām sabiedrības grupām. Paredzams, ka nodokļa likmes izmaiņu rezultātā valsts budžeta ieņēmumi samazināsies par 6 milj. eiro ik gadu, noteikts likumprojekta anotācijā. Termiņa ierobežojums samazinātās likmes piemērošanai noteikts, jo, ņemot vērā, ka tās ieviešana ir atkāpe no vispārējās PVN sistēmas un uzskatāma par valsts atbalsta instrumentu konkrētai nozarei, nepieciešams vērtēt likmes efektivitāti, piemēram, kā mainīsies PVN maksātāju skaits nozarē, apgrozījuma tendences un produkcijas patēriņš.

Pašlaik Latvijā paredzēta 1 PVN samazinātā likme 12% apmērā, ko piemēro zīdaiņiem paredzēto specializēto pārtikas produktu piegādēm, medikamentiem, medicīniskajām ierīcēm, pasažieru pārvadājumiem iekšzemē, mācību literatūrai, periodiskajiem izdevumiem, izmitināšanas pakalpojumiem tūrisma nozarē, koksnes kurināmajam un siltumenerģijai mājsaimniecībām. Pārtikai pašlaik piemēro PVN standartlikmi 21% apmērā.

Grozījumi PVN likumā iekļauti nākamā gada valsts budžeta projekta likumprojektu paketē, par ko Saeima vēl lems 2.galīgajā lasījumā, kas plānots 22.novembrī.