Izstrādāti grozījumi Ministru kabineta noteikumos Nr. 684 "Kārtība, kādā atsevišķiem alkoholiskajiem dzērieniem piemēro akcīzes nodokļa atbrīvojumu", lai nodrošinātu alkoholisko dzērienu, kuriem piemēro akcīzes nodokļa atbrīvojumu, uzskaiti Valsts ieņēmumu dienesta (VID) elektroniskās deklarēšanas sistēmā (EDS), iesniegumu atļauju saņemšanai un pārreģistrācijai iesniegšanu VID EDS strukturētā formā un nepieciešamās informācijas aktualizēšanu VID informācijas sistēmās.

Līdz šim atļaujas iegādāties alkoholiskos dzērienus, kuriem piemēro akcīzes nodokļa atbrīvojumu, tika izsniegtas papīra veidā un piegādātājam (vai noteiktos gadījumos lietotājam) bija jāaizpilda alkoholisko dzērienu uzskaites tabula kā pielikums atļaujai. Līdz ar to praksē tika novēroti dažādi riski to ļaunprātīgai izmantošanai, kā, piemēram, atļautā iegādes limita pārsniegšana, ko ir grūti savlaicīgi konstatēt vai arī tas tiek konstatēts, veicot kompleksas pārbaudes. Savukārt, izmantojot elektronisku alkoholisko dzērienu piegādes uzskaiti, limitu pārsniegšana nebūs iespējama, norādīts grozījumu anotācijā.

Izmantojot elektronisko akcīzes nodokļa atbrīvojumu piešķiršanas sistēmu, tiktu samazināts administratīvais slogs komersantiem, jo komersantiem, kas iegādājas alkoholiskos dzērienus, kuriem piemēro akcīzes nodokļa atbrīvojumus, nevajadzētu atļauju saņemt papīra veidā. Savukārt alkoholisko dzērienu, kuriem piemēro akcīzes nodokļa atbrīvojumu, piegādātāji tiešsaistē reģistrējot konkrēto piegādi, varētu pārliecināties par to, vai konkrētajam komersantam ir tiesības iegādāties konkrētu daudzumu alkoholisko dzērienu.

Grozījumi stājas spēkā ar šī gada 1. jūliju.