Nākamgad ar akcīzes nodokli saistītajos normatīvajos aktos stāsies spēkā vairāki grozījumi, kas tapuši sadarbībā ar uzņēmējiem, savstarpēji diskutējot un rodot optimālus kompromisa risinājumus. Turpmāk, piemēram, alkohola mazumtirgotājs drīkstēs iegādāties alkoholu no cita mazumtirgotāja, informē Finanšu ministrija.

Sākot no 2019.gada 1.janvāra alkohola mazumtirgotājs (piemēram, restorāns vai kafejnīca) drīkstēs iegādāties alkoholu no cita mazumtirgotāja – to nosaka izmaiņas Ministru kabineta (MK) noteikumu Nr.662 “Akcīzes preču aprites kārtība” 112.punktā. Līdz šim tas bija aizliegts. Tādējādi Valsts ieņēmumu dienests (VID) ir ņēmis vērā Latvijas Viesnīcu un restorānu asociācijas priekšlikumu, kas būtiski atvieglos uzņēmējiem ikdienas darbu.

Atbalstu guvis arī Latvijas Tirgotāju asociācijas priekšlikums par inventarizācijas veikšanas kārtību (likuma “Par akcīzes nodokli” Pārejas noteikumu 12.7punkts). Katru gadu, mainoties akcīzes nodokļa likmei alkoholam, tirgotājiem ir jāveic alkoholisko dzērienu inventarizācija un nodokļa starpības aprēķins. No nākamā gada restorāniem un kafejnīcām vairs nebūs jāmēra alkohola atlikumi atvērtajās dzērienu pudelēs, kuru tilpums nepārsniedz divus litrus.

Tāpat arī komersantiem vairs nebūs jāmaksā valsts nodeva par tādām izmaiņām licencē, kas nemaina tirdzniecības nosacījumus (MK noteikumu Nr.662 “Akcīzes preču aprites kārtība” 39.1, 39.2, 64.punkti). Tas nozīmē, ka, piemēram, mainoties darbības vietas adresei (saskaņā ar būvvaldes lēmumu), komersantam licence nebūs jāpārreģistrē, pietiks ar brīvā formā rakstītu iesniegumu par licencē norādītās informācijas aktualizāciju. Savukārt, ja mainīsies komersanta nosaukums, pat iesniegums par ziņu aktualizēšanu nebūs jāiesniedz, jo VID izmaiņas veiks automātiski.