Saeimas 23.11.2016. ārkārtas sēdē galīgajā lasījumā pieņemti grozījumi likumā "Par grāmatvedību", nosakot skaidrāku grāmatveža un ārpakalpojuma grāmatveža definīciju.

Likuma "Par grāmatvedību" izpratnē grāmatvedis tiek definēts kā fiziska persona, kuras kvalifikācija atbilst Ministru kabineta noteiktajai grāmatveža 4. vai 3.līmeņa kvalifikācijai un kuras kompetenci apliecina attiecīgs izglītības dokuments.

Grāmatveža pienākumus var veikt arī fiziska persona, kuras kompetenci attiecīgajos grāmatvedības jautājumos apliecina pieredze vai atbilstošs sertifikāts un ar ko uzņēmuma vadītājs ir noslēdzis attiecīgu rakstveida līgumu, kurā noteikti šīs personas pienākumi, tiesības un atbildība grāmatvedības kārtošanas jautājumos.

Savukārt ārpakalpojuma grāmatveža definīcija paredz, ka tā ir persona, kura, pamatojoties uz rakstveida līgumu ar uzņēmumu, apņemas sniegt vai sniedz klientam grāmatvedības pakalpojumus un kura atbilst iepriekšminētajām prasībām, kas attiecas uz grāmatvežiem.

Likumā "Par grāmatvedību" arī precizēta norma par ārpakalpojuma grāmatveža civiltiesiskās atbildības apdrošināšanu, paredzot, ka ārpakalpojuma grāmatvedim ir pienākums apdrošināt savu civiltiesisko atbildību par viņa darbības vai bezdarbības rezultātā radītajiem zaudējumiem uzņēmumam, ar kuru ir noslēgts rakstveida līgums par sniegtajiem grāmatvedības pakalpojumiem.

Likuma izmaiņas stāsies spēkā 01.07.2017.