Kamēr ziema cīnās ar pavasari, bet grāmatveži – ar gada pārskatiem, ir iznācis jaunākais žurnāla “iFinanses” drukātais numurs, kurā atradīsiet daudz aktuālas un noderīgas informācijas.

Numura lielajā intervijā šoreiz Dr.oec. Māris Jurušs, Rīgas Tehniskās universitātes Muitas un nodokļu katedras asociētais profesors, nodokļu eksperts. Neliels fragments: “Es ceru, ka nākotnē nodokļu sistēma būs stabilāka un tuvākajā laikā nebūs krasas izmaiņas. Precizējumi un labojumi vienmēr ir gaidāmi, jo, attīstoties ekonomikai, nepieciešamas korekcijas. Es ceru, ka galvenās izmaiņas būs vērstas uz nodokļu administrēšanas pilnveidošanu, mazinot saistību slogu godprātīgiem maksātājiem, bet efektīvāk cīnoties ar nodokļu nemaksātājiem. Nodokļu politikas jomā nodokļu slogu nevajadzētu pārcelt uz patēriņu, jo tur iespējas ir ierobežotas, piemēram, akcīzes nodoklis alkoholam jau ir tuvu maksimālajam iespējamajam. Pagaidām gan mums palīdz igauņi, jo viņu nodokļi ir vēl augstāki, tāpēc iedzīvotāji brauc iepirkties pie mums. Tā kā uz patēriņu nodokļu slogu nevar pārcelt, nākotnes izaicinājums ir atrast līdzsvaru starp dažādām politikām.”

Savukārt žurnālista Guntara Meluškāna stāsts šomēnes par virtuālajām valūtām – to veiksmēm un neveiksmēm.

Lilita Beķere aktualizē tēmu par neapliekamo minimumu – esam vairāk vai mazāk veiksmīgi pārdzīvojuši 2018.gadu, kas nāca ar milzīgām pārmaiņām nodokļu jomā. Pa jaunam sākām rēķināt gan uzņēmumu ienākuma, gan iedzīvotāju ienākuma nodokli, gan piemērot diferencēto neapliekamo minimumu. Šobrīd, kad jāiesniedz gada ienākumu deklarācijas, daudziem nodokļu maksātājiem var nākties piemaksāt nodokļa starpību. Ko nu?

Laikā, kad ne vien privātajās organizācijās brīvprātīgi, bet arī valsts institūcijās obligāti aizvien vairāk tiek izmantota informācijas sniegšana, vākšana un apkopošana elektroniskā formā, ir savādi saņemt “pagājušā gadsimta” domu gājienam raksturīgu reglamentējumu dokumentu glabāšanai, taču diemžēl tas ir obligāts visām organizācijām un tātad – jāievēro. Par aktuālajiem grozījumiem dokumentu glabāšanas normatīvos lasiet Ievas Kalves rakstā.

It visās dzīves jomās ir noderīgi ne tikai analizēt labo praksi, bet arī izvērtēt pieļautās kļūdas, lai no tām mācītos. Visnesāpīgāk, protams, ir mācīties no citu kļūdām, tāpēc piedāvājam apskatu par vairākām aktuālām transfertcenu kļūdām, ko savā rakstā aplūko KPMG eksperti.

Citos rakstos lasīt arī par grāmatvežu profesionālo ētiku, pētniecības un attīstības izmaksām grāmatvedībā, virsstundu aprēķiniem summētā darba laika darbiniekiem, likviditāti, ierēdņu tiesībām un pienākumiem u.c.