Brīvdienas! Atvaļinājums! Burvīgi vārdi, kas noteikti lielai daļai saistās ar jauki pavadītu laiku kopā ar ģimeni. Taču ģimenes, kurās aug viens vai vairāki bērni, lielu satraukumu rada bankas konta stāvoklis pēc brīvdienām. Tieši šī iemesla dēļ vecākiem, plānojot ģimenes atvaļinājumu, noteikti vispirms jāizvērtē to, cik daudz naudas līdzekļu tie ir gatavi iztērēt. Tālāk noteikti jāizlemj, kur vēlas pavadīt šo atvaļinājumu, un pēc tam jānoskaidro, cik šis plāns finansiālā ziņā saskan ar atvēlētajiem līdzekļiem.

Ja atvaļinājums nav plānots pasaules otrā galā, bet tepat Latvijā, tad pavisam noteikti ir atrodamas ļoti plašas un budžetam draudzīgas iespējas. Viena no lieliskākajām ģimenes atvaļinājuma iespējām ir vieta, kur vienuviet pieejama gan izklaide, gan atpūta. Piemēram, tāda vieta kā sporta komplekss “Ķeizarmežs" Mežaparkā. Tajā pieejami gan pieaugušo, gan bērnu baseini, sauna, pirts, džakuzi, bērnu rotaļu istaba, dažādas sporta nodarbības, īpaši aprīkota konferenču zāle un vieta, kur rīkot bērnu ballītes. Kā arī šajā sporta kompleksā ir pieejama lieliska viesnīca. Ja vēlaties ar ģimeni doties ārpus šī kompleksa, tad tuvumā atrodas gan Rīgas Zooloģiskais dārzs un bērnu rotaļu laukums, gan izjādes ar zirgiem. Brīnišķīga vieta, kur gan mazākie, gan vecākie ģimenes locekļi spēs atrast sev izklaidi un iespēju atpūsties pēc ikdienas rutīnas.

Ir ģimenes, kuras saņēmuši Latvijas Goda ģimenes apliecību “3+ Ģimenes karti”, kas tiek piešķirta daudzbēnu ģimenēm, kurās aug trīs vai vairāk bērnu.

Tām ģimenēm, kuras saņēmušas šo apliecību, plānot kopīgu atvaļinājumu Latvijas robežās ir nedaudz izdevīgāk, nekā ģimenēm bez tās. Kāpēc tā? Jo šīs kartes īpašniekiem tiek piešķirtas īpašas atlaides, kuras var izmantot plānojot ģimenes atvaļinājumu un tādā veidā ietaupīt finanšu līdzekļus, ko var novirzīt vēl citiem mērķiem.

Lieliski ir tas, ka Goda ģimenēm atlaides ir pieejamas dažāda veida nozarēs: degvielas uzpildes stacijās, ēdināšanas pakalpojumu sniegšanas vietās, dažādās tirdzniecības vietās, skaistuma un veselības vietās, kultūras iestādēs un vēl daudz kur citur. Un jāpiemin, ka atlaides var saņemt arī ģimenes atpūtas vietās, kā, piemēram, Anneles bērnu izklaides centros, izklaides parkā “Avārijas brigāde”, bobsleja un kamaniņu trasē “Sigulda”, kartingu namā “XL Rīga” un vēl citur visā Latvijā, kur visa ģimene varēs pavadīt aktīvu, kvalitatīvu un neaizmirstamu laiku kopā.

Bet kā šīm ģimenēm vislabāk plānot atvaļinājumu? Vispirms tām kopīgi jāizlemj uz kurām izklaides vai apskates vietām vēlētos doties. Kad kartē skaidrs maršruts atzīmēts, tad tālāk jāķeras pie praktiskajām lietām. Jāaprēķina aptuvenais degvielas daudzums, kas nepieciešams, ja ģimene ceļo ar mašīnu, jāatrod piemērota ģimenes viesnīca, kur pārnakšņot, jāizlemj, kur vislabāk pirkt pārtiku un kurās vietās ieturēt maltīti.

Apmeklējot mājas lapu godagimene.lv, ir atrodama visa nepieciešamā informācija, lai veiksmīgi saplānotu budžetam draudzīgu atvaļinājumu, kas sagādās prieku visiem – sākot no paša mazākā ģimenes locekļa līdz pat vecākiem un, iespējams, arī četrkājainajiem draugiem.

Runājot par ģimenēm, kuras nav saņēmušas Goda ģimenes apliecību, jāmin, ka Latvijā ir pieejamas ļoti daudzas izklaides iespējas dažādām gaumēm un ar atšķirīgām finanšu līdzekļu iespējām.  

Plānojot ģimenes atvaļinājumu, ļoti būtiski ir jāizvērtē tas, cik daudz naudas līdzekļu ģimene vēlas tam atvēlēt, jo tas ietekmē atvaļinājuma plānu.