Lai pārrunātu aktuālās un tuvākajā nākotnē plānotās izmaiņas nodokļu un grāmatvedības jomā, pagājšnedēļ tikāmies ikgadējā konferencē “Izmaiņas nodokļos un grāmatvedībā 2023”. Lai arī joprojām ir daudz neskaidrību gan globāli, gan tepat Latvijā, kopā ar ekspertiem apskatījām, kas zināms jau šobrīd.

Šobrīd notiek aktīvs darbs pie 2023. gada valsts budžeta sagatavošanas – Finanšu ministrijas valsts sekretāra vietnieks nodokļu, muitas un grāmatvedības jautājumos Ilmārs Šņucins prognozē, ka spēkā tas varētu stāties spēkā marta vidū vai aprīlī. Budžeta kontekstā gan lielas nodokļu izmaiņas nav paredzētas, bet būtiskas reformas top globālā un ES līmenī – tās, visticamāk, sagaidīsim 2024. gadā. Tomēr I. Šņucins min arī pāris šogad svarīgas aktualitātes, piemēram, IIN pārejas režīms autoratlīdzības saņēmējiem tiks saglabāts uz vēl vienu gadu – līdz 2024. gadam autoriem īpaša režīma nebūs, tiem būs jāizvēlas kāds no esošajiem. Vēl kāda laba ziņa mazo uzņēmumu grāmatvežiem  Saeimā ir iesniegti grozījumi Gada pārskatu un konsolidēto gada pārskatu likumā, lai pagarinātu gada pārskatu iesniegšanas termiņu par vienu mēnesi. Plānots, ka šis stāsies spēkā jau ar atpakaļejošu datumu un tiks piemērots jau šogad.

PVN jomā pērnais gads ES ir bijis ražīgs, bet Latviju nopietnas izmaiņas skars 2024. gadā, norādīja Latvijas nodokļu maksātāju tiesību asociācijas valdes priekšsēdētāja Dana Muceniece. Izpildoties noteiktiem kritērijiem, maksājumu pakalpojumu sniedzējiem būs jāsniedz informācija par saņemtajiem pārrobežu maksājumiem no pircējiem citās valstīs. Tāpat ES aktuāla tēma šobrīd ir pāreja uz PVN piemērošanu patēriņa valstī. Arī 2025. gadā ES būs daudz izmaiņu, un tās attieksies uz PVN reģistrācijas sliekšņiem, kā arī samazinātajām PVN likmēm. PVN jomu ietekmēs arī Zaļais kurss  samazināto PVN likmi varēs piemērot arī dažādām videi draudzīgām iniciatīvām, piemēram, saules paneļiem. Tāpat paredzēts mehānisms samazinātai likmju ieviešanai ārkārtas situācijās.

Arī UIN jomā gaidāma būtiska reforma Eiropā un visā pasaulē – tiks ieviests globālais minimālais UIN, kas attieksies uz starptautiskām uzņēmumu grupām. Līdz nākamā gada 1. janvārim tam jābūt iestrādātam Latvijas likumdošanā. Par to, kā notiks šis process un kā tas iespaidos Latvijas uzņēmumus, pastāstīja projektu vadītāja Nodokļu konsultāciju nodaļā KPMG Latvijā Ivonna Balode. Savukārt Latvijas Republikas Grāmatvežu asociācijas valdes locekle Ilze Palmbaha-Zvirbule ieskicēja, kādi procesi jāveic pārejai uz digitālu finanšu uzskaiti – viņa uzsvēra, ka ikviens grāmatvedības process ir automatizējams, un visam atrodams savs risinājums. Plašāk par šo tēmu runāsim konferencē "Elektroniskie dokumenti uzņēmumos 2023".

Pateicamies visiem lektoriem par vērtīgajām prezentācijām: Ilmāram Šņucinam, Dainim Gašpuitim,
Jekaterinai Novickai, Inesei Stalīdzānei, Modrītei Johansonei, Danai Muceniecei, Irēnai Arbidānei, Ivonnai Balodei, Kristeram Tomam Losānam, Ilzei Palmbahai-Zvirbulei, Andim Burkevicam.