Ar Namībijas tuksneša fotogrāfiju uz vāku un daudziem noderīgiem un aktuāliem rakstiem iekšlapās šonedēļ pie lasītājiem ir devies jaunākais “iFinanses” numurs.

Lielajā intervijā šomēnes sarunājāmies ar Sandiju Novicku, ZAB “COBALT” Latvijas biroja partneri, nodokļu prakses grupas vadītāju. Vaicājām, vai šogad būtu nepieciešama nodokļu reforma un kas ir steidzamākais, ko vajadzētu mainīt. Lūk, atbilde: “Domāju, ka jauno uzņēmumu ienākuma nodokļa (UIN) režīmu nevajadzētu pēc būtības mainīt. Protams, tā kā tas tika izstrādāts milzīgā steigā, ir lietas, kuras nepieciešams precizēt, un tas tiek darīts. Tomēr kopumā jāļauj jaunajam UIN režīmam sevi pierādīt. To, ka pirmajos gados būs ievērojams kritums iekasētajā UIN apmērā, manuprāt, saprata visi, tomēr ilgtermiņā tam vajadzētu līdzsvaroties, jo ar laiku dalībnieki un akcionāri vēlēsies saņemt dividendes. Sliktāka situācija ir ar iedzīvotāju ienākuma nodokli (IIN). Esošais režīms ir sarežģīts, jo īpaši kombinācijā ar solidaritātes nodokli. Noteikti jāmeklē risinājumi, kā vienkāršot IIN sistēmu. Šobrīd IIN administrēšana ar progresīvajām nodokļu likmēm un diferencēto neapliekamo minimumu ir pārlieku sarežģīta.”

Savukārt ekonomikas sadaļā aizraujošs Klāva Zuša, Latvijas Bankas ekonomista, stāsts par aktuālajām tendencēm Latvijas ekonomikā – Latvijas tausaimniecība jau aptuveni desmitgadi atrodas uz stabilas izaugsmes trajektorijas (uz ko daļa Latvijas iedzīvotāju varētu raudzīties ar zināmu skepsi, jo neapšaubāmi ne visi sabiedrībā izjūt labklājības pieaugumu), tādēļ arvien biežāk cilvēku prātus sāk nodarbināt visnotaļ provokatīvs jautājums – vai Latvijā tuvākajā laikā gaidāma recesija vai krīze? Uzzināsiet rakstā!

Pārējos žurnāla rakstos šomēnes par aktuālajiem pievienotās vērtības nodokļa jautājumiem starptautiskajās preču piegādēs, turpinām rakstu sēriju par izmaiņām Uzņēmumu ienākuma nodokļa likumā, informējam par būtiskāko Valsts ieņēmumu dienesta tematiskajās pārbaudēs, procentu maksājumu niansēm finanšu pārskatā, noskaidrojam, vai mantotais 2. pensiju līmeņa ienākums ir apliekams ar iedzīvotāju ienākuma nodokli un informējam arī par citām aktuālām grāmatvedības un nodokļu aktualitātēm.