No 01.04.2017. atbilstoši Eiropas Savienības (ES) prasībām Nordea bankas vienreizlietojamās kodu kartes un vecie (smilšu krāsas) kodu kalkulatori vairs netiks izmantoti, līdz ar to klientiem nepieciešams izvēlēties un aktivizēt kādu no jaunajām autentifikācijas metodēm internetbankas, mobilās un telefonbankas lietošanai, kā arī drošiem pirkumiem internetā ar maksājumu kartēm. Pieeja internetbankai, izmantojot eID karti, netiks ietekmēta.

Klientiem ieteicams iespējami ātrāk aizvietot vecos autentifikācijas līdzekļus, bez maksas pasūtot jaunos – Nordea kodu lietotni vai jauno kodu kalkulatoru – Nordea internetbankas sadaļā "Uzstādījumi", Klientu apkalpošanas centros vai sazinoties ar bankas Kontaktu centru.

Jaunā kodu kalkulatora piegādes laiks ir vidēji 2 nedēļas. Ja tas ir jau iepriekš pasūtīts un saņemts, kodu kalkulatoru nepieciešams aktivizēt jau šodien. Savukārt Nordea kodu lietotni var sākt lietot uzreiz pēc tās aktivizēšanas. Kodu lietotne pēc instalācijas tiek aktivizēta, ar to pirmo reizi autorizējoties internetbankā vai apstiprinot drošu pirkumu internetā.

Arī klientiem, kas lieto Nordea papildkartes, ir jāaktivizē kāda no jaunajām autentifikācijas metodēm. Savukārt uzņēmumu gadījumā, ja internetbankas lietotājs vienlaicīgi lieto vairākus uzņēmuma profilus, autorizācijas rīku aizvietošana jāveic katrā no tiem. Tāpat rīku aizvietošana jāveic uzņēmumu darbiniekiem, kas lieto biznesa kartes.

Pieeja visiem attālinātajiem bankas pakalpojumiem un drošiem pirkumiem internetā, kā arī jauno autentifikācijas līdzekļu pasūtīšana internetbankā no 1.aprīļa klientiem, kas neizmantos jaunos autentifikācijas līdzekļus vai eID karti jeb elektronisko identifikācijas karti, būs pilnībā liegta. No 1.aprīļa to iegūšana būs iespējama tikai klātienē bankas klientu apkalpošanas centros.

Lai gan autentifikācijas iespēja, izmantojot eID karti jeb elektronisko identifikācijas karti un 4 ciparu paroli, saglabāsies, vienreizlietojamā kodu karte un vecais kodu kalkulators ir obligāti jāaizvieto līdz šā gada marta beigām – jaunais ES regulējums stājas spēkā no 01.04.2017.

Apokopojot minēto, jānorāda, ka no 1.aprīļa:

  • Nordea internetbankā varēs autorizēties, izmantojot jauno Nordea kodu lietotni, jauno kodu kalkulatoru, eID karti un 4 ciparu paroli;
  • Nordea mobilajā bankā varēs autorizēties, izmantojot jauno kodu lietotni, jauno kodu kalkulatoru un 4 ciparu paroli;
  • Nordea telefonbankā varēs autorizēties tikai ar jauno Nordea kodu lietotni un jauno kodu kalkulatoru;
  • drošiem pirkumiem internetā, izmantojot maksājumu karti (3D Secure), varēs autorizēties tikai ar jauno Nordea kodu lietotni un jauno kodu kalkulatoru.