Vilnis Lovniks ir daudzus gadus strādājis banku sektorā, pirms tam ieguvis maģistra grādu finanšu jomā. Visas šīs zināšanas viņš licis lietā, izveidojot SIA "Simpility" – uzņēmumu, kurš nodrošina pārdomātus, ērtus un kvalitatīvus pakalpojumus visiem interesentiem. SIA "Simpility" piedāvā faktoringa jeb rēķinu pārdošanas un kreditēšanas pakalpojumus juridiskām personām, tādējādi palīdzot uzņēmumiem ātrāk augt.

Vai faktorings atkal ir modē?

Vēl nav, jo krīzes laikā tas tika atstāts novārtā un šobrīd ir aizmirsts. Krīzes laikā daudziem uzņēmējiem bija grūtības norēķināties par saistībām, tāpēc faktorings vairs nebija aktuāls, tas nebija izdevīgs risinājums, jo bija riskantāks no faktora puses. Diemžēl par faktoringu daudzi jau ir aizmirsuši, lai arī tas ir lielisks veids kā palielināt apgrozāmos līdzekļus, neuzņemoties ilgtermiņa saistības. Zinu, ka Skandināvijas valstīs tas ir ļoti izplatīts, jo faktoringu izmanto pat namu pārvaldnieki.

Mēs visi plānojam savus izdevumus, bet gadās arī neparedzēti tēriņi. Pirmais, kas ienāk prātā, kad ir nepieciešami naudas līdzekļi, ir kredīts, kas ir ilgs un sarežģīts process. Esam aizmirsuši par faktoringu. Pietiek tikai paskatīties uz plauktiņu, kur stāv realizācijas rēķini, par kuriem ir zināms, ka būs apmaksa un ir risinājums – faktorings!

Kādos gadījumos klientiem ir izdevīgi izmantot faktoringa pakalpojumu?

Uzsākot darbību un domājot, kā to iespējami vienkāršāk izskaidrot klientiem, radās piemērs par burkāniem. Ja, piemēram, zemnieks audzē burkānus un tos pēc tam piegādā kādam lielveikalam, visdrīzāk, samaksu par burkāniem viņš saņems vien pēc 30, 60 vai pat 90 dienām, taču nauda ir nepieciešama jau šodien, jo ir jākopj lauki, jāmaksā algas darbiniekiem, jāuztur tehnika vai jāapmaksā kādas negaidītas izmaksas. Šādā gadījumā lielveikalam sagatavoto rēķinu ir iespējams pārdot mums. Mēs par to samaksāsim uzreiz. Var teikt, ka izmantot faktoringu ir izdevīgi, ja ir nepieciešams ātrāk saņemt samaksu par izrakstīto rēķinu.

Tātad būtiskākā priekšrocība ir iespēja ātrāk saņemt naudu.

Jā, tieši tā. Mēs varam slēgt īstermiņa sadarbības līgumu, kas darbojas tieši konkrētā rēķina apmaksas termiņa ietvaros, tādējādi naudas aprite uzņēmumā varēs notikt ātrāk un bez ilgtermiņa saistībām. Rēķina apmaksu veicam uzreiz, kā to paredz faktoringa pakalpojums.

Bet vai faktorizēt var arī tikai vienu konkrētu rēķinu?

Jā. Faktoringa pakalpojumus sniedz arī bankas, kur tas lielākoties ir ilgtermiņa sadarbības modelis, taču pie mums vēršas arī uzņēmumi, kuriem steidzami nepieciešams finansējums, piemēram, tehnikas remontam vai nākamā pasūtījuma izpildei, taču kredītu šim mērķim negribas ņemt. Faktorizēt var konkrētu rēķinu, un tā darbība ir rēķina apmaksas termiņš, kas ir ļoti ērti.

Vai klients uzreiz saņem 100% rēķina summas?

Klientam uzreiz izmaksājam 85% līdz 90% no summas. Piemēram, ja rēķins ir par 1000 EUR, mēs uzreiz izmaksājam 850 EUR, atskaitot procentus par faktoringu. Savukārt atlikušos 150 EUR pārskaitām, kad no pircēja esam saņēmuši kontā visu naudas summu – kad pircējs veic rēķina apmaksu.

Vai šo pakalpojumu var izmantot arī nelieli uzņēmumi, iesācēji?

Jā, uzņēmuma lielumam nav nozīmes, kas ir ļoti būtiski. Jauniem uzņēmumiem šī ir laba iespēja, jo bankas lielākoties ar tiem nesadarbojas, jo nesaskata pietiekamu nodrošinājumu, pārāk mazu apgrozījumu, pieredzes trūkumu, tāpēc šādiem uzņēmumiem ir grūti ātri attīstīties.

Kā maksātājs zina, ka konkrētais rēķins ir faktorizēts un par to jāmaksā nevis piegādātājam, bet jūsu uzņēmumam?

Par faktoringu liecina īpaša atzīme uz rēķina par saistību pārņemšanu, kur ir norādīts, ka tiek izmantots faktoringa pakalpojums un nauda ir jāskaita faktoram. Ja nepieciešams, faktorizēt var jau izrakstītus rēķinus, ja to apmaksas termiņš ir garāks par 15 dienām. Šis mūsu piedāvājums šobrīd ir unikāls, un mēs esam vienīgie Latvijā, kas piedāvā faktorizēt rēķinu, kurš jau ir izrakstīts un tiek gaidīta apmaksa. Tādā gadījumā mūsu klients nosūta savam partnerim jaunu rēķinu, kurā ir informācija, ka nauda ir jāskaita faktoram.

Bet ja nu tomēr nauda tik un tā tiek aizskaitīta piegādātājam?

Nav problēmu! Tā tiešām gadās, un tas ir tikai cilvēciskais faktors, kas vienkārši ir atrisināms – klients naudu pārskaita mums, par to netiek piemērotas nekādas soda sankcijas.

Izsniedzat arī kredītus. Kādas ir to priekšrocības, salīdzinot ar banku kredītiem?

Izsniedzam kredītus līdz 10 000 EUR apmērā ar atmaksas termiņu līdz 6 mēnešiem. Tie pēc būtības ir kā ātrie kredīti, taču paredzēti juridiskām personām. Šī ir iespēja ātri un bez liekām formalitātēm saņemt finansējumu ļoti īsā laikā. Jāapzinās, ka šis ir īstermiņa risinājums, jo procenti ir salīdzinoši augstāki nekā bankās – no 4% mēnesī. Šāda iespēja būs noderīga situācijās, kad steidzami nepieciešams finansējums, kuru drīz būs iespējams atdot. Jāatceras, ka piedāvājam īstermiņa risinājumu un ar ugunsdzēšamo aparātu nevar nodzēst lielu ugunsgrēku. Kā nodrošinājums kalpo tikai vadītāja personīgais galvojums. Kredīta pieteikumus izskatām ļoti ātri – pāris stundu laikā. Ir bijuši arī gadījumi, kad no rīta saņemam pieprasījumu, bet pēcpusdienā nauda jau ir klienta kontā.

Kur un kā notiek pieteikšanās?

Esam parūpējušies, lai tas būtu maksimāli ērti. Mūsu interneta mājas lapā www.simpility.lv ir izveidota ērta pieteikuma forma, kuru elektroniski var aizpildīt. Identiska sistēma ir gan faktoringam, gan kreditēšanai. Uzreiz var pievienot arī nepieciešamos dokumentus (to var izdarīt arī vēlāk) – konta izdruku par pēdējie 3-6 mēnešiem un uzņēmuma operatīvo bilanci. Faktoringa gadījumā, protams, nepieciešams arī pats rēķins. Pāris stundu laikā izskatām pieteikumu un izsakām savu piedāvājumu. Līgumu var parakstīt pie mums birojā, varam aizbraukt arī pie klienta vai arī parakstīt var ar drošu elektronisko parakstu, kas ir ļoti ērti, jo to var izdarīt, neizejot no ofisa.

Kādos gadījumos faktorings vai kredīts tomēr tiek atteikts?

Faktoringa gadījumā tiek izvērtēts pircējs – rēķina saņēmējs. Mēs piedāvājam faktoringu ar regresu, kas nozīmē, ka rēķina pārdevējs (ražotājs) uzņemas atpakaļ saistības, ja pircējs neapmaksā rēķinu. Nevajadzētu jaukt kopā faktoringu un parādu piedziņu, jo reizēm ir pieteikumi, kad rēķina pārdevējs vēlas pārdot / faktorizēt rēķinu ar partneri, kurš ir regulārs kavētājs. Protams, līdzīgi kā bankas, arī mēs veicam risku novērtēšanu, bez tam mūsu risks ir augstāks, jo vienīgais nodrošinājums ir tikai personīgais galvojums, kā arī naudas saņemšana ir daudz ātrāka.

Kādu nozaru uzņēmumi ir jūsu klienti?

Šie ir dažādu nozaru uzņēmumi. Šobrīd, iestājoties siltākam laikam, izteiktāks  pieprasījums ir no sezonāla rakstura pakalpojumu sniedzējiem – āra kafejnīcas, kam  nepieciešams papildu finansējums, lai izveidotu āra terases, lai paplašinātos, tūrisma kompānijām ir nepieciešams sagatavoties jaunajai sezonai. Ir uzņēmēji, kuriem skaidri redzams,  ka ir nepieciešams mazliet, lai palielinātu apgrozījumu, taču finansējums kredītiestādēs tiek atteikts dažādu iemeslu dēļ, kas lielākoties ir – uzņēmums ir salīdzinoši nesen dibināts, nav papildu ķīlas – nekustamā īpašuma. Viens no argumentiem - finanšu rādītāji nav “spīdoši”, kas, manuprāt, ir  pašsaprotami, jo uzņēmums, kurš nesen uzsācis darbību, nopircis pamatlīdzekļus, maksājis algas, nodokļus, pirmajā gadā uzreiz nevar gūt peļņu. Mēs atgādinām, ka jāaizņemas ir atbildīgi, taču palīdzam paveikt lietas ātrāk un attīstīties veiksmīgāk.

Viss ir vienkārši!

Ziedleju iela 6, Mārupe,
Mārupes novads, LV-2167

e-pasts: info@simpility.lv

Telefoni: +371 22400040
+371 60005550

Simpility_logo.png