Šodien tehnoloģiju izmantošana biznesā var nozīmēt robežu starp panākumiem un neveiksmi. Mākoņpakalpojumi ir viena no jaunajām tehnoloģijām, kas pamazām iekarojusi uzņēmumu uzticību. Uz sarunu par attālinātu darbu, datu drošību, mākoņpakalpojumu nākotni un pieredzi Latvijas tirgū aicinājām Viesturu Slaidiņu, SIA "Tilde" uzņēmumu vadības risinājumu attīstības vadītāju.

"Tildes Jumis Pro" tirgū ir 2 gadus. Bijāt vieni no pirmajiem Latvijā, kas sāka piedāvāt grāmatvedības un uzņēmumu vadības mākoņpakalpojumus. Kā šajā laikā ir mainījusies cilvēku izpratne par tiem?

"Tildes Jumim" jau ir vairāk nekā 20 gadu, kuru laikā programma ir nepārtraukti mainījusies un attīstījusies atbilstoši klientu vajadzībām. Kad pasaulē popularitāti sāka iekarot mākoņpakalpojumi, arī mēs saskatījām priekšrocības, ko tie var piedāvāt mūsu klientiem. Sākumā interese bija ļoti maza, nebija sapratnes, kāpēc dati ir jāglabā datu centrā. Šodien mākoņpakalpojumu izvēlas lielākā daļa jauno klientu; arī jau aptuveni 15% esošo klientu ir nolēmuši atteikties no lokālajiem risinājumiem. Manuprāt, tas parāda, ka uzņēmumi ir sapratuši, ka mākoņpakalpojums ļauj fokusēties uz biznesu, vairs netērējot resursus savas informācijas tehnoloģiju (IT) infrastruktūras uzturēšanai.

Minējāt mākoņpakalpojumu priekšrocības. Kuras ir tās, ko klienti novērtē visvairāk?

To ir daudz, un katram uzņēmumam tās ir atšķirīgas, bet lielākoties cilvēki novērtē iespēju pieslēgties datiem attālināti. Vadītājs jebkurā brīdī ar jebkuru ierīci – viedtālruni, planšeti vai datoru – var aplūkot aktuālo informāciju par uzņēmuma finanšu un citiem rādītājiem. Uzņēmumi mūsdienās ir mobili, vadītāji tiekas ar klientiem, dodas komandējumos, tāpēc datu pieejamībai ir liela nozīme.

Būtiska priekšrocība ir arī resursu ietaupījums – ne katram ir pa spēkam sava servera iegāde un IT personāla algošana. Tas izmaksā dārgi. Ne velti vidējie un mazie uzņēmumi arvien vairāk izvēlas izmantot grāmatvedības, IT un citus ārpakalpojumus. Tādējādi tie var rēķināties ar konkrētām un prognozējamām ikmēneša izmaksām.

Trešā priekšrocība ir datu drošība. Diemžēl ne viens vien grāmatvedis ir saskāries ar situāciju, ka pazūd, tiek nozagts vai salūst dators, kurā glabājas uzņēmuma grāmatvedības dati. To atjaunošana dažkārt nav iespējama vai prasa lielus izdevumus.

Drošību kā mākoņpakalpojumu priekšrocību min bieži. Vai tā tiešām ir, ka datus glabāt mākonī ir visdrošāk? Ar tiem nekas slikts nevar notikt?

Teorētiski, protams, var, taču liela un profesionāla komanda rūpējas, lai tā nenotiktu. Vienmēr tiek veidotas datu rezerves kopijas, tāpēc datus ātri iespējams atjaunot pat tad, ja gadās kādas problēmas, piemēram, datus nejauši izdzēš pats klients. Esam nodrošinājušies arī pret nelaimes gadījumiem un dabas stihijām, kas var apdraudēt pašu datu centru, – datu rezerves kopijas tiek glabātas ģeogrāfiski citur izvietotos datu centros. Piemēram, ja datu centrā izceļas ugunsgrēks, informāciju būs iespējams atjaunot.

Sanāk, ka par visiem datu drošības aspektiem ir padomāts un lietotājs neko nevar izdarīt aplami.

Tā gluži nav. No drošības viedokļa ir ļoti svarīgi ievērot digitālo higiēnu – nekādā gadījumā nedrīkst paroles izpaust citiem, rakstīt uz lapiņām vai izmantot vienu un to pašu paroli dažādās sistēmās. Protams, arī mēs par to rūpējamies – ir uzstādīti ugunsmūri un citas drošības sistēmas, kas analizē, vai nenotiek kādas neierastas darbības, mēģinājumi uzlauzt paroles, taču arī pašiem ir jārūpējas par digitālo higiēnu.

Vārds "mākonis" par datu krātuvēm vieš konkrētas vizuālas asociācijas. Kā reāli izskatās šie mākoņi, kuros informācija glabājas?

Tehnoloģiju pasaulē ar mākoni saprot skaitļošanas jaudas izmantošanu kā pakalpojumu. Izklausās sarežģīti, bet patiesībā tas nozīmē, ka dati glabājas un aprēķini tiek veikti nevis jūsu datorā, bet drošā datu centrā. Piekļuve datiem tiek nodrošināta ar interneta pieslēgumu. Mākonis sastāv no daudziem lieljaudas serveriem, kurus apkalpo augsti kvalificēti speciālisti.

Vai mākonim ir kādi datu apjoma ierobežojumi?

Teorētiski tehniski ierobežojumi ir, bet mākonī pieejamās datu glabātuves ir daudz lielākas nekā uzņēmumu lokālajiem serveriem. Tādēļ klientam nav jāuztraucas, ka mākonī pietrūks vietas. Protams, jārēķinās ar to, ka samaksa tiek veidota pēc patērēto resursu apjoma. Te izpaužas vēl viena mākoņpakalpojumu priekšrocība – mērogojamība. Nelielam uzņēmumam, kur ar risinājumu strādā tikai grāmatvedis, mēneša maksa būs mazāka nekā lielam uzņēmumam ar lielāku lietotāju skaitu un vairākām datubāzēm. Par mākoņpakalpojumiem, līdzīgi kā par ūdeni vai elektrību, maksājam tieši tik, cik patērējam.

Kā jums šķiet, kas tehnoloģiju jomā notiks tālāk? Kas būs nākamais aiz mākoņiem?

Mākoņtehnoloģijas joprojām turpina attīstīties, un domāju, ka tās savu aktualitāti nezaudēs. Skatoties globāli, jaunie tehnoloģiju produkti un pakalpojumi visbiežāk ir balstīti uz mākoņtehnoloģijām. Mūsdienu cilvēks ir mobils, arī attālināts darbs kļūst arvien aktuālāks – darbinieki vēlas strādāt no mājām. Tas nozīmē, ka arī tehnoloģijām ir jābūt pieejamām ārpus biroja.

Domāju, ka nākamais lielais lēciens būs mākslīgais intelekts. Tas ļaus automatizēt dažādus biznesa procesus, veikt vienkāršus rutīnas darbus cilvēka vietā. Tehnoloģijas jau ienāk apkalpošanas sfērā, piemēram, virtuālie asistenti var atbildēt uz vienkāršiem klientu jautājumiem. Šādus botus izstrādā arī "Tilde". Domājam arī par to, kā ar mākslīgā intelekta palīdzību uzlabot grāmatveža un vadītāja darbu.  

"Tildes Jumis" ir viena no vadošajām grāmatvedības un uzņēmuma vadības sistēmām. Kas jums ļāvis šo vietu iekarot un noturēt?

Mūsu uzņēmums nemitīgi attīsta pakalpojumus, arī šobrīd. Drīz nāksim klajā ar pilnīgi jaunu personālvadības sistēmu, kas būs pilnībā tīmekļa risinājums. Visi "Tildes Jumja" klienti saņem bezmaksas atbalstu sistēmas ieviešanai un lietošanai – pa tālruni, "Skype" vai rakstiski e-pastā. Ikvienam, kuru interesē "Tildes Jumis", ir iespēja to 1 mēnesi izmantot bez maksas. Uzskatām, ka katram pašam ir jāpārliecinās, vai šis tiešām ir viņam piemērotākais risinājums. Domāju, ka svarīgs faktors ir arī salīdzinoši vienkāršā sistēmas ieviešana – nav nepieciešams veikt dārgus pielāgojumus, lai sistēma atbilstu konkrētā uzņēmuma biznesa procesiem.

Minēji pilnīgi jaunu personālvadības sistēmu. Kādēļ šāds lēmums? Kā tas sasaucas ar esošo grāmatvedību un uzņēmumu vadības risinājumu?

Pieredze ar "Tildes Jumi Pro" ir parādījusi, ka varam palīdzēt uzlabot ne tikai ar grāmatvedību saistītos procesus uzņēmumā. Personāla vadība ir joma, kurā uzņēmumā iesaistās gan grāmatvedis, gan uzņēmuma vadītājs, gan personāla speciālisti, gan arī pats darbinieks. Algu aprēķini, atvaļinājuma iesniegumi, darba stundu uzskaite, lietvedība – daudzos uzņēmumos šie procesi nav izveidoti optimāli un personāla vadības sistēma tos var palīdzēt būtiski uzlabot. Jau šajā rudenī "Tildes Jumja" lietotāji saņems darbinieku uzskaites un algu aprēķinu moduli. Savukārt nākamgad risinājums tiks paplašināts ar personālvadības funkcionalitāti.

Runājot par nākotni – kā ar biežajām izmaiņām likumdošanā? Kā jūs kā grāmatvedības sistēmas izstrādātāju ietekmē tās? Vai spējat vienmēr pielāgoties?

Jā, protams. Tas arī ir viens no aspektiem, kādēļ "Tildes Jumis" ir starp populārākajiem risinājumiem. Izmaiņām likumdošanā sekojam ļoti rūpīgi un reaģējam ātri. Nereti izmaiņas sistēmā sākam izstrādāt, vēl pirms likumprojekti ir apstiprināti. Arī 2018.gada likumdošanas izaicinājumiem esam gatavi – komanda jau strādā pie plānotajām izmaiņām.

Lai uzzinātu vairāk par ar mākoņpakalpojumu "Tildes Jumis Pro", apmeklējiet mājas lapu www.tildesjumis.lv.