2024.gada 26.septembrī ir pieņemts Ilgtspējas informācijas atklāšanas likums, kas stāsies spēkā 2024.gada 17.oktobrī, informē Valsts ieņēmumu dienests (VID).

Likumā iekļautas tiesību normas, kas izriet no direktīvas 2022/2464, ar ko attiecībā uz korporatīvo ilgtspējas ziņu sniegšanu groza regulu 537/2014, direktīvu 2004/109/EK, direktīvu 2004/109/EK, direktīvu 2006/43/EK un direktīvu 2013/34/ES.

Likuma mērķis

Likuma mērķis ir nodrošināt publiski pieejamu un salīdzināmu informāciju, lai izprastu konkrētā likuma subjekta darbības ietekmi uz ilgtspējas jautājumiem, un informāciju par to, kā ilgtspējas jautājumi ietekmē subjekta attīstību, darbības rezultātus un stāvokli.

Ilgtspējas jautājumi ir vides tiesības, sociālās tiesības un cilvēktiesības, kā arī pārvaldības faktori – visi jautājumi, kas saistīti ar vidi, darbiniekiem, cilvēktiesību ievērošanu un cīņu pret korupciju un kukuļošanu, kas atklājami, sagatavojot ilgtspējas ziņojumu.

Ilgtspējas ziņojumā iekļaujamā informācija noteikta Ilgstpējas informācijas atklāšanas likuma 4.pantā. Ilgtspējas ziņojums tiek iekļauts gada pārskata vadības ziņojuma atsevišķā sadaļā un iesniegts VID elektroniskās deklarēšanas sistēmā (EDS) normatīvajos aktos noteiktajā termiņā.

Likuma subjekti

Likums attiecas uz Latvijā reģistrētām iestādēm:

  • komercsabiedrībām, kuras ir lielas sabiedrības:
    • ilgtspējas ziņojumu sagatavo, sākot ar 2025.pārskata gadu;
    • ilgtspējas ziņojumu sagatavo, sākot ar 2024.pārskata gadu, ja sabiedrība ir sabiedriskas nozīmes struktūra (finanšu institūcijas un komercsabiedrības, kuru pārvedami vērtspapīri ir iekļauti dalībvalstu regulētajā tirgū) un tās darbinieku skaits ir lielāks par 500;
  • liela koncerna mātes sabiedrībām:
    • ilgtspējas ziņojumu sagatavo, sākot ar 2025.pārskata gadu;
    • ilgtspējas ziņojumu sagatavo, sākot ar 2024.pārskata gadu, ja sabiedrība ir sabiedriskas nozīmes struktūra (finanšu institūcijas un komercsabiedrības, kuru pārvedami vērtspapīri ir iekļauti dalībvalstu regulētajā tirgū) un tās darbinieku skaits ir lielāks par 500;
  • vidējām sabiedrībām un mazām sabiedrībām (izņemot mikrosabiedrības), ja šo sabiedrību pārvedami vērtspapīri ir iekļauti regulētajā tirgū:
    • ilgtspējas ziņojumu sagatavo, sākot ar 2026.pārskata gadu;
    • ilgtspējas ziņojumu var sagatavot, sākot ar 2028.pārskata gadu, ja vadības ziņojumā sniedz īsu pamatojumu tam, kādēļ ziņas par ilgtspējas jautājumiem netiek sniegtas, sākot ar 2026.pārskata gadu;
  • meitas sabiedrībām, ja šo sabiedrību pārvedami vērtspapīri ir iekļauti regulētajā tirgū un ja minēto sabiedrību galveno mātes sabiedrību reglamentē trešās valsts tiesību akti (likumā – trešās valsts sabiedrības meitas sabiedrības):
    • ilgtspējas ziņojumu sagatavo, sākot ar 2028.pārskata gadu;
  • filiālēm, kas ir tādas sabiedrības filiāles, kuru reglamentē trešās valsts tiesību akti, ja šo filiāļu neto apgrozījums iepriekšējā pārskata gadā bilances datumā pārsniedz 40 000 000 eiro un ja šīs trešās valsts sabiedrības neto apgrozījums grupas līmenī Eiropas Savienībā (ES) secīgi divus pārskata gadus pēc kārtas bilances datumā pārsniedz 150 000 000 eiro (likumā – trešās valsts sabiedrības filiāles):
    • ilgtspējas ziņojumu sagatavo, sākot ar 2028.pārskata gadu;
    • tā kā filiālēm nav pienākuma sagatavot gada pārskatu, tās ilgtspējas ziņojumu sagatavo atsevišķa dokumenta veidā un ne vēlāk kā 12 mēnešus pēc pārskata gada bilances datuma iesniedz VID EDS.

Atbrīvojumi un atvieglojumi

Likumā noteikti gadījumi, kad likuma subjekti atbrīvoti no ilgtspējas ziņojuma sagatavošanas:

  • meitas sabiedrība – ja ziņas par tās ilgtspējas jautājumiem ir iekļautas citas Latvijā, ES dalībvalstī vai trešajā valstī reģistrētas mātes sabiedrības konsolidētajā ilgtspējas ziņojumā un mātes sabiedrības konsolidētais vadības ziņojums ir publiskots meitas sabiedrības tīmekļvietnē latviešu valodā;
  • mātes sabiedrība, kas ir arī meitas sabiedrība, – ja ziņas par tās ilgtspējas jautājumiem ir iekļautas citas Latvijā, ES dalībvalstī vai trešajā valstī reģistrētas sabiedrības sagatavotajā konsolidētajā vadības ziņojumā un mātes sabiedrības konsolidētais vadības ziņojums ir publiskots tās tīmekļvietnē latviešu valodā;
  • noteiktam likuma subjektu lokam (piemēram, mazām un vidējām sabiedrībām, kuru pārvedami vērtspapīri iekļauti regulētajā tirgū) atļauts ierobežot savu ilgtspējas ziņu sniegšanu, nenorādot visu likuma 4.pantā noteikto informāciju.

Īpašas prasības trešās valsts sabiedrības meitas sabiedrībām un filiālēm

Ja informācija, kas nepieciešama ilgtspējas ziņojuma sagatavošanai, nav pieejama, trešās valsts sabiedrības meitas sabiedrība vai filiāle pieprasa, lai tās trešajā valstī reģistrētā mātes sabiedrība sniedz visu informāciju, kas tai nepieciešama ilgtspējas ziņojuma sagatavošanai un publiskošanai.

Ja visa prasītā informācija netiek sniegta, trešās valsts sabiedrības meitas sabiedrība vai filiāle ilgtspējas ziņojumā iekļauj visu tās rīcībā esošo informāciju un sagatavo paziņojumu, kurā norāda, ka tās trešajā valstī reģistrētā mātes sabiedrība nav sniegusi vajadzīgo informāciju.

Ilgtspējas ziņojumu publisko kopā ar apliecinājuma ziņojumu, ko sniegusi viena vai vairākas personas vai sabiedrības, kuras pilnvarotas to darīt saskaņā ar trešajā valstī reģistrētās mātes sabiedrības vai dalībvalsts tiesību aktiem.

Trešās valsts sabiedrības meitas sabiedrība vai filiāle VID EDS ilgtspējas ziņojumu iesniedz kopā ar apliecinājuma ziņojumu un paziņojumu (ja trešajā valstī reģistrētā sabiedrība nav sniegusi vajadzīgo informāciju).

Ilgtspējas ziņojumu kopā ar apliecinājuma ziņojumu un attiecīgā gadījumā paziņojumu bez maksas publisko arī trešās valsts sabiedrības meitas sabiedrības un filiāles tīmekļvietnē.

Sagatavošanas un pārbaudes prasības

Ilgtspējas ziņojumu un konsolidēto ilgtspējas ziņojumu (ja tāds sagatavojams) sagatavo atbilstoši ilgtspējas ziņu sniegšanas standartiem, kuri pieņemti saskaņā ar regulu 2023/2772, ar ko direktīvu 2013/34/ES papildina attiecībā uz ilgtspējas ziņu sniegšanas standartiem.

Sabiedrības, kurām jāsagatavo ilgtspējas ziņojums, sagatavo vadības ziņojumu elektroniskā ziņošanas formātā saskaņā ar regulu 2018/815, ar ko direktīvu 2004/109/EK papildina attiecībā uz regulatīvajiem tehniskajiem standartiem par vienotā elektroniskās ziņošanas formāta specifikāciju, un iezīmē ilgtspējas ziņojumā sniegto ilgtspējas informāciju atbilstoši regulā noteiktajam elektroniskās ziņošanas formātam.

Zvērināts revidents apliecina ilgtspējas ziņojuma un konsolidētā ilgtspējas ziņojuma (ja tāds sagatavojams) atbilstību likuma prasībām un ilgtspējas ziņu sniegšanas standartiem.