11.07.2017., turpinot darbu pie valsts nodokļu pamatnostādnēm 2018.-2021.gadam, Ministru kabinets (MK) apstiprināja grozījumus Mikrouzņēmumu nodokļa likumā (MUN likums).

Grozījumos MUN likumā paredzēta iespēja uzņēmumiem, kuru apgrozījums gadā nepārsniedz 40 000 EUR (paredzētais PVN reģistrācijas slieksnis ar 01.01.2018.) un nodarbināto skaits nepārsniedz 5 cilvēkus, nodokļos maksāt 15% apmērā no apgrozījuma. No 2018.gada 80% no valsts budžetā iemaksātā mikrouzņēmumu nodokļa (MUN) tiks novirzīti valsts sociālās apdrošināšanas obligāto iemaksu kontā.

Tāpat MK nolēma, ka pēc 01.01.2018., kad grozījumiem jāstājas spēkā, maksimālā darba alga mikrouzņēmumos nodarbinātajiem jāsaglabā līdzšinējā apmērā - 720 EUR mēnesī.

Vienlaikus valdība uzdeva Ekonomikas ministrijai (EM) līdz likumprojekta 2.lasījumam Saeimā iesniegt priekšlikumu, nosakot, ka 1 mikrouzņēmumā nodarbinātais var saņemt MUN paredzētās nodokļu samaksas priekšrocības tikai 1 mikrouzņēmumā, lai ierobežotu negodīgu konkurenci uz nodokļu optimizācijas rēķina.

EM dati liecina, ka MUN varētu izmantot ap 27 000 uzņēmumu, kas kopā nodarbina ap 68 000 strādājošo. Savukārt saskaņā ar Finanšu ministrijas (FM) fiskālo novērtējumu nodokļu ieņēmumi valsts budžetā no MU pieaugs par 4,2 milj. eiro gadā. Līdz ar valsts budžetā iemaksātā MUN ieņēmumu sadalījuma maiņu palielināsies valsts speciālā budžeta ieņēmumi.

Savukārt EM iepriekš virzītais priekšlikums ieviest iespēju MUN samaksu veikt no uzņēmuma bankas kopējā konta pašlaik ir nodalīts un pakāpeniski tiks īstenots atsevišķi. Lai varētu veikt nodokļa samaksu no kopējā konta, nepieciešams izveidot gan tehniskus, gan administratīvus risinājumus. Šobrīd tiek izstrādāts pilotprojekts, kuru paredzēts piemērot nodokļu parādu samaksas gadījumos, saņemot regulāru elektronisko rēķinu.

MUN likuma grozījumu izstrādē EM sadarbojās ar stratēģiskajiem partneriem no Labklājības ministrijas un FM, ekspertiem no plaši pārstāvētām uzņēmēju organizācijām, kā arī konsultējās ar Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameru, Latvijas Darba devēju konfederāciju, Latvijas Mazo un Vidējo uzņēmumu asociāciju, Latvijas Viesnīcu un restorānu asociāciju, Latvijas nodokļu konsultantu asociāciju, Latvijas nodokļu maksātāju asociāciju, Latvijas Biznesa savienību, Latvijas Tirgotāju asociāciju u.c.