19.01.2017. Valsts sekretāru sanāksmē izsludināti Ministru kabineta (MK) noteikumi "Noteikumi par Profesiju klasifikatoru, profesijai atbilstošiem pamatuzdevumiem un kvalifikācijas pamatprasībām", no Profesiju klasifikatora plānojot svītrot 230 darba tirgū neaktuālas profesijas un papildināt Profesiju klasifikatoru ar 50 jaunām profesijām.

Tāpat MK noteikmu projektā precizēti profesiju nosaukumi un to kodi. Plānots mainīt arī Profesiju klasifikatora formu, t.i., klasifikācija būs tabulu veidā, lai tādējādi lietotājam būtu vieglāk un saprotamāk atrast nepieciešamo profesiju un tās kodu.

Šobrīd spēkā esošie MK noteikumi Nr.461 "Noteikumi par Profesiju klasifikatoru, profesijai atbilstošiem pamatuzdevumiem un kvalifikācijas pamatprasībām un Profesiju klasifikatora lietošanas un aktualizēšanas kārtību" ir spēkā līdz 31.05.2017. Atbilstoši likumdošanai Profesiju klasifikators ir jāizdod kā jauni MK noteikumi, ko sagatavo Labklājības ministrija (LM). Jaunajos MK noteikumos ir iestrādāti visi priekšlikumi, kas tika iesniegti LM līdz 01.10.2016. 

Profesiju klasifikatora mērķis ir uzskaitīt profesiju sarakstu, profesijai atbilstošos pamatuzdevumus un kvalifikācijas pamatprasības, lai nodrošinātu valstī starptautiskai praksei atbilstošu darbaspēka uzskaiti un salīdzināšanu. Ja darba devēji ir konstatējuši, ka no jaunā Profesiju klasifikatora ir izslēgtas uzņēmumam vajadzīgās profesijas vai arī tajā nepieciešams iekļaut jaunas profesijas, priekšlikumi par nepieciešamajām izmaiņām Profesiju klasifikatorā darba devējiem jāiesniedz LM. Iesniedzot priekšlikumus par jaunu profesiju iekļaušanu klasifikatorā, ir jānorāda profesijas nosaukums, pamatojums tās nepieciešamībai (amata apraksts, profesijas standarts u.c.), profesijas paredzamā vieta klasifikācijā, kā arī profesijas profesionālās darbības pamatuzdevumu apraksts.

Jaunie MK noteikumi vēl jāsaskaņo ar ministrijām un jāapstiprina valdībā. Plānots, ka tie stāsies spēkā ar 01.06.2017.