Turpmāk pievienotās vērtības nodokļa (PVN) deklarācijā būs jāatšifrē darījumi virs 150 EUR šobrīd esošo 1430 EUR vietā. Tas paredzēts šodien, 25.07.2017., Ministru kabinetā (MK) izskatītajos grozījumos MK noteikumos Nr.40 "Noteikumi par pievienotās vērtības nodokļa deklarācijām" (MK noteikumi Nr.40).

Šobrīd MK noteikumos Nr.40 paredzēts, ka reģistrētam PVN maksātājam jāatšifrē darījumi ar reģistrētiem PVN maksātājiem, kuru vērtība bez PVN pārsniedz 1430 EUR, bet darījumi, kuru vērtība ir zemāka par 1430 EUR, PVN deklarācijās ir norādāmi kopējā summā ar kodu "T" vai "V".

Grozījumu anotācijā norādīts, ka Valsts ieņēmumu dienests (VID), pārbaudot PVN deklarācijā un tās pielikumos deklarētos darījumus, kuru vērtība bez PVN nepārsniedz 1430 EUR, regulāri konstatē pārkāpumus, kas saistīti ar PVN izkrāpšanu no valsts budžeta, - priekšnodoklī kopējā darījumu vērtībā iekļautas PVN summas par precēm un pakalpojumiem, kas nav saistītas ar konkrētā PVN maksātāja saimniecisko darbību, nav ievēroti priekšnodokļa atskaitīšanas ierobežojumi (piemēram, vieglo automašīnu uzturēšanas izdevumi nepamatoti atskaitīti pilnā apmērā), deklarēti darījumi ar viltotiem rēķiniem, veiktas manipulācijas ar čekiem par degvielas iegādi, darījumos ar kodu "V" iekļauti arī PVN maksātājam nepiederošie iegādes dokumenti (piemēram, atlaižu karšu numuri), darījumos izmantoti citu PVN maksātāju numuri, PVN maksātāji ("buferuzņēmumi") PVN deklarācijās deklarē neatšifrētus darījumus lielos apmēros (līdz miljoniem eiro), kurus pārbaudot vairumā gadījumu tie ir nepamatoti vai fiktīvi.

VID 2016.gadā veica rezultatīvu pilotprojektu, VID Elektroniskās deklarēšanas sistēmā ievietojot informatīvu ziņojumu 48 695 nodokļu maksātājiem ar lūgumu pievērst uzmanību PVN deklarācijas pielikuma PVN 1 "Pārskats par priekšnodokļa un nodokļa summām, kas norādītas nodokļa deklarācijā par taksācijas periodu" I.daļā "Nodokļa summas par iekšzemē iegādātajām precēm un saņemtajiem pakalpojumiem" kopējā summā norādītajiem darījumiem gadījumos, kad saņemto preču un pakalpojumu kopējā vērtība bez PVN ir zem 1430 EUR, ne tikai iesniedzot deklarācijas un pārskatus par aktuālajiem taksācijas periodiem, bet arī izmantot savas likumā "Par nodokļiem un nodevām" noteiktās tiesības, precizējot datus jau iepriekš iesniegtajās PVN deklarācijās. Līdz 14.10.2016. 334 PVN maksātāji brīvprātīgi iesniedza precizētas PVN deklarācijas par periodu no 2016.gada janvāra līdz jūnijam, samazinot kopējā summā norādītos darījumus, kuros PVN bija 2,2 milj. eiro.

Atbilstoši Pievienotās vērtības nodokļa likuma 126.panta 2.daļas 1.punktam vienkāršoto PVN rēķinu drīkst izrakstīt par darījumu iekšzemē, kura vērtība bez PVN ir mazāka par 150 EUR. Nosakot atsevišķi neatšifrējamo darījumu, kuru vērtība ir mazāka par 150 EUR, slieksni, radīta vienota pieeja, ka atšifrēti netiek PVN rēķini ar mazāku rekvizītu skaitu, rezultātā samazinot nepamatotu vai fiktīvu darījumu iekļaušana PVN deklarācijas pielikumos.

Grozījumi attiecībā uz preču un pakalpojumu vērtības summas 1430 EUR apmērā aizstāšanu ar 150 EUR piemērojami PVN deklarācijas un tās pielikumu aizpildīšanai un iesniegšanai, sākot ar 2018.gada (1.mēneša, 1.ceturkšņa) taksācijas periodu.