No 01.01.2018. gan privātpersonām, gan komersantiem Valsts ieņēmumu dienesta (VID) pievienotās vērtības nodokļa (PVN) maksātāju reģistrā obligāti būs jāreģistrējas tikai tad, ja ar PVN apliekamo preču piegāžu un sniegto pakalpojumu kopējā vērtība iepriekšējo 12 mēnešu laikā sasniegusi 40 000 EUR.

Plānots, ka tādējādi nodokļu maksātājiem tiks mazināts administratīvais slogs, vienlaikus mazinot arī risku, ka PVN maksātāju reģistrā reģistrējas fiktīvi uzņēmumi, kam jau sākotnēji nav nodoma veikt reālu saimniecisko darbību un kurus turpmāk izmanto PVN izkrāpšanas shēmās.

Nodokļu maksātājiem, kas nav reģistrēti VID PVN maksātāju reģistrā, ir jāizvērtē un jāprognozē, vai to ar PVN apliekamo darījumu apjoms iepriekšējo 12 mēnešu laikā 01.01.2018. nebūs sasniedzis 40 000 EUR. Ja šāds apjoms 01.01.2018. varētu tikt sasniegts, nereģistrētiem nodokļa maksātājiem jau tagad – 2017.gada oktobrī, novembrī vai decembrī – ieteicams iesniegt iesniegumu reģistrācijai VID PVN maksātāju reģistrā.

Minētās izmaiņas noteiktas Pievienotās vērtības nodokļa likumā (PVN likums). Jānorāda, ka atsevišķos PVN likumā paredzētos gadījumos komersantiem jāreģistrējas PVN maksātāju reģistrā arī pirms iepriekš minētās summas sasniegšanas.