Starptautiskām uzņēmumu grupām Valsts ieņēmumu dienestā (VID) būs jāiesniedz pārskats par darbību katrā valstī, paredzēts 04.04.2017. valdībā atbalstītajos grozījumos likumā "Par nodokļiem un nodevām" (likums par NN).

Likumā par NN tiks ietverta norma, saskaņā ar kuru nodokļu maksātājam noteikts pienākums VID sniegt starptautiskas uzņēmumu grupas pārskatu par katru valsti.

Tāpat likuma grozījumos paredzēts, ka Ministru kabinets nosaka starptautiskas uzņēmumu grupas pārskata par katru valsti struktūru un saturu, starptautiskas uzņēmumu grupas pārskatā par katru valsti lietoto terminu skaidrojumu, kā arī tā sagatavošanas un iesniegšanas kārtību.

Likumā par NN noteiktais pienākums būs attiecināms tikai uz nodokļu maksātājiem, kuru kopējie konsolidētie ieņēmumi attiecīgajā fiskālajā gadā tieši pirms pārskata sniegšanas fiskālā gada pārsniedz 750 milj. eiro.

Atbilstoši VID informācijai starptautiskas uzņēmumu grupas pārskats par katru valsti būs jāsniedz 3 koncernu mātessabiedrībām, savukārt pašlaik nav nosakāms meitassabiedrību skaits, kurām būs pienākums sniegt starptautiskas uzņēmumu grupas pārskatu par katru valsti.

Kā norāda Finanšu ministrija, pēdējos gados ir būtiski palielinājusies krāpšana nodokļu jomā un izvairīšanās no nodokļu maksāšanas. To novēršanai arvien vairāk uzmanības tiek veltīts gan Eiropas Savienības, gan pasaules līmenī. Tieši automātiska informācijas apmaiņa ir atzīta par svarīgu instrumentu cīņā pret pārrobežu krāpšanu nodokļu jomā, izvairīšanos no nodokļu maksāšanas, kā arī agresīvu nodokļu plānošanu.