Šī gada 6.septembrī spēkā stājās grozījumi Publisko iepirkumu likumā, lai atbalstītu vietējos ražotājus un veicinātu mūsu valsts sezonālo produktu patēriņu valsts un pašvaldību iestādēs. Tie paredz uzdot valdībai izstrādāt tā saucamā zaļā iepirkuma prasības un piemērošanas kārtību pārtikas produktu piegādes un ēdināšanas pakalpojumu iepirkumiem, informē Saeimas Preses dienests.

Likuma grozījumi palielinās vietējo ražotāju preču īpatsvaru publiskajos iepirkumos. Valsts un pašvaldību iestādes jau patlaban iepirkumos var piemērot zaļā iepirkuma prasības un principus, taču tas tiek izmantots tikai 3,9% gadījumu, uzsvēruši likumprojekta autori.

Pašlaik praksē pasūtītāji izmanto Iepirkumu uzraudzības biroja izstrādātās vadlīnijas šādu iepirkumu prasību piemērošanā, taču šāda prakse neapmierina ne uzņēmējus, ne arī iestādes, kuras bieži vien saņem zemas kvalitātes preces un pakalpojumus, norāda likumprojekta autori.