22.11.2017. Saeimā apstiprināti grozījumi Pievienotās vērtības nodokļa likumā (PVN likums), paredzot vairākas nozīmīgas izmaiņas pievienotās vērtības nodokļa (PVN) piemērošanā no 2018.gada, tostarp ieviešot samazināto nodokļa likmi svaigu augļu, ogu un dārzeņu piegādēm.

Piemērojamās nodokļa likmes

Jaunā redakcijā ir izteikts PVN likuma 41.panta 1.daļas 2.punkts, nosakot, ka ar PVN apliekamiem darījumiem piemēro nodokļa samazināto likmi 5% vai 12% apmērā saskaņā ar PVN likuma 42.pantu.

PVN samazinātā likme pārtikas produktu piegādēm iekšzemē

Ar grozījumiem PVN likumā noteikts, ka iekšzemes PVN maksātājs no 01.01.2018. PVN samazināto likmi 5% apmērā tādām pārtikas produktu piegādēm, kas ir svaigi augļi, ogas un dārzeņi, tostarp mazgāti, mizoti, lobīti, griezti un fasēti, bet nav termiski vai kā citādi apstrādāti, piemēram, saldēti, sālīti, kaltēti, un kas ir minēti likuma pielikumā "Augļi, ogas un dārzeņi, kuriem piemēro nodokļa samazināto likmi 5 procentu apmērā" (PVN likuma 42.panta 16.daļa).

Grozījumi izstrādāti, ņemot vērā Eiropas Savienības Padomes Direktīvas 2006/112/EK par kopējo pievienotās vērtības nodokļa sistēmu (PVN direktīva) 98.pantu. PVN direktīvas 98.panta 1.punktā noteikts, ka dalībvalsts var piemērot 1 vai 2 nodokļa samazinātās likmes.

Jānorāda, ka šie PVN likuma grozījumi nav attiecināmi uz termiski vai citādi apstrādātu (piemēram, skābētu kāpostu, sālītu gurķu, marinētu tomātu u.c.) augļu, dārzeņu un ogu piegādēm, kam piemērojama PVN standartlikme 21% apmērā.

Ņemot vērā, ka PVN samazinātās likmes ieviešana ir atkāpe no vispārējās PVN sistēmas un uzskatāma par valsts atbalsta instrumentu konkrētai nozarei, PVN samazinātā likme 5% apmērā svaigiem augļiem, ogām un dārzeņiem, kas minēti likuma pielikumā, piemērojama no 01.01.2018. līdz 31.12.2020. (PVN likuma pārejas noteikumu 30.punkts).

PVN samazinātā likme preču importam un preču iegādēm ES teritorijā

PVN likums papildināts ar 42.1pantu, kurā noteikts, ka PVN samazināto likmi piemēro arī PVN likuma 42.pantā minēto preču importam, kurām piemērojama nodokļa samazinātā likme, tostarp pārtikas produktiem, kas minēti PVN likuma pielikumā, un šo preču iegādēm Eiropas Savienības teritorijā. Tādēļ ar grozījumiem izslēgta PVN likuma 42.panta 15.daļa.