24.10.2017. izskatīti grozījumi Ministru kabineta noteikumos Nr.104 "Noteikumi par iepirkuma procedūru un tās piemērošanas kārtību pasūtītāja finansētiem projektiem", paredzot papildināt un precizēt gadījumus, kad finansējuma saņēmējam nav jāpiemēro noteikumos minētā līgumu slēgšanas tiesību piešķiršanas kārtība. Izmaiņas stāsies spēkā 1.novembrī.

Ar grozījumiem noteikts, ka ne tikai gadījumos, kad piegādes vai pakalpojumu paredzamā līgumcena ir mazāka par 70 000 EUR vai būvdarbu paredzamā līgumcena ir mazāka par 170 000 EUR, bet arī, slēdzot iepirkuma līgumu ar piegādātāju, kam saskaņā ar ārējiem normatīvajiem aktiem ir izņēmuma tiesība sniegt attiecīgo pakalpojumu, kā arī gadījumos, kad tehnisku vai māksliniecisku iemeslu dēļ vai tādu iemeslu dēļ, kuri saistīti ar izņēmuma tiesību aizsardzību, iepirkuma līgumu var noslēgt tikai ar konkrēto piegādātāju, finansējuma saņēmējs būs tiesīgs nepiemērot noteikumos minēto līgumu slēgšanas tiesību piešķiršanas kārtību.

Lai vienkāršotu finansējuma saņēmēja iepirkumu procedūru, nodrošinot papildu elastību iepirkuma procedūras norisē un formālu iepirkuma procedūras norises kļūdu samazināšanu, ar grozījumiem paredzēts turpmāk neizdalīt piedāvājumus sākotnējos un pilnībā izstrādātos un galīgos piedāvājumos.

Arī turpmāk, lai nodrošinātu un pierādītu finansējuma efektīvu izmantošanu, finansējuma saņēmējs jebkurā gadījumā nodrošina atbilstošu atklātības un konkurences līmeni iepirkumos. Turklāt arī turpmāk finansējuma saņēmējam, dokumentējot iepirkuma procedūru, jāveic saņemto piedāvājumu salīdzinājums, kurā norāda izraudzītā piedāvājuma priekšrocības attiecībā pret katru attiecīgajā posmā iesniegto piedāvājumu.

Savukārt, lai mazinātu administratīvo slogu un finansējuma saņēmējam atvieglotu iepirkumu procedūras veikšanas kārtību, paredzēts no noteikumiem svītrot nosacījumu, ka finansējuma saņēmējam, publicējot Iepirkumu uzraudzības biroja (IUB) tīmekļvietnē paziņojumu par finansējuma saņēmēja iepirkuma procedūru, paziņojumam jāpievieno iepirkuma līguma projekts. Sarunu laikā ar piegādātājiem var tik secināts, ka publicētajā līguma projektā nepieciešami būtiski precizējumi un labojumi, kā rezultātā publicētais līguma projekts un faktiski noslēgtais līgums būs atšķirīgi. 

Ar grozījumiem skaidrāk noteikts, cik ilgā laikā finansējuma saņēmējam, ja iepirkumu procedūra veikta pēc atbildīgās institūcijas lēmuma pieņemšanas, jāpublicē paziņojums par finansējuma saņēmēja iepirkuma procedūras rezultātiem.

Noteikumi papildināti ar jaunu 46.¹punktu, kurā paredzēts, ka iepirkuma procedūras, par kurām finansējuma saņēmējs IUB tīmekļvietnē ir publicējis  paziņojumu par finansējuma saņēmēja iepirkuma procedūru, pabeidz saskaņā ar noteikumiem, kas bija spēkā paziņojuma publicēšanas dienā, tādējādi grozījumi noteikumos ir attiecināmi uz tām procedūrām, par kurām vēl nav publikācijas IUB tīmekļvietnē.