Ar 2021. gada 1. martu saskaņā ar grozījumiem likumā “Par akcīzes nodokli” tiek paaugstinātas akcīzes nodokļa (AN) likmes alkoholiskajiem dzērieniem un cigaretēm, ar mērķi īstenot samērīgu un pakāpenisku AN likmju paaugstināšanas politiku.

Iespējamā ietekme uz alkoholisko dzērienu cenām mazumtirdzniecībā (AN un pievienotās vērtības nodoklis (PVN)):

  • alus (5% 0,5 l) + 0,01 eiro (ieskaitot PVN);
  • vīns (0,75 l) + 0,05 eiro (ieskaitot PVN);
  • degvīns (40% 0,5 l) + 0,2 eiro (ieskaitot PVN).

Valsts ieņēmumu dienests (VID) vērš uzmanību, ka visiem alkoholisko dzērienu apritē iesaistītajiem tirgotājiem 2021. gada 1. martā jāveic alkoholisko dzērienu inventarizācija, savukārt līdz 15. martam jāiesniedz VID elektroniskās deklarēšanas sistēmā (EDS) AN starpības aprēķins un līdz 14. aprīlim jāsamaksā AN starpība par krājumā esošajiem alkoholiskajiem dzērieniem.

Iespējamā ietekme uz cigarešu cenām mazumtirdzniecībā (AN un PVN):

  • cigaretes (ja paciņas cena 3,6 eiro) + 0,12 eiro (ieskaitot PVN).

Tabakas izstrādājumu – cigarešu inventarizācija:

  • 2021. gada 1. martā jāveic visiem tabakas izstrādājumu apritē iesaistītajiem komersantiem, izņemot mazumtirgotājus, līdz 15. martam jāiesniedz VID EDS AN starpības aprēķins un līdz 14. aprīlim jāsamaksā AN starpības summa par krājumā esošajām cigaretēm;
  • 2021. gada 1. aprīlī jāveic tabakas izstrādājumu mazumtirgotājiem, līdz 14. aprīlim jāiesniedz VID EDS AN starpības aprēķins (jāiesniedz arī gadījumā, ja krājumā nav cigarešu) un jāsamaksā AN starpības summa par krājumā esošajām cigaretēm.