Lai veidotu Latvijas iedzīvotājiem un dažādām sociālajām grupām labvēlīgus lēmumus Eiropas Savienības (ES) līmenī par Finanšu ministrijas (FM) kompetencē esošiem ES tiesību aktiem, iedzīvotājiem un nevalstisko organizāciju pārstāvjiem ir iespēja sniegt par tiem komentārus un priekšlikumus, tādējādi piedaloties ES politikas plānošanas procesā.

Šobrīd FM aicina iesniegt priekšlikumus par 3 aktuālajām tēmām:

  • Padomes Direktīva 2010/45/ES, ar ko Direktīvu 2006/112/EK par kopējo pievienotās vērtības nodokļa sistēmu groza attiecībā uz rēķinu piesūtīšanas noteikumiem (Direktīva 2010/45/ES).

Eiropas Komisijas (EK) mājaslapā ir ievietota informācija par iespēju no 13.jūnija līdz 20.septembrim piedalīties publiskajā apspriešanā par pievienotās vērtības nodokļa (PVN) rēķinu piesūtīšanas noteikumiem. Apspriešanās mērķis ir apkopot informāciju, lai novērtētu rēķinu piesūtīšanas noteikumus, kas ieviesti ar Direktīvu 2010/45/ES. Lai sasniegtu minēto mērķi, apspriešanās laikā tiks apkopoti ieinteresēto pušu viedokļi par to, kā minētā direktīva atbilst izvirzītajiem mērķiem un cik lielā mērā rēķinu piesūtīšanas noteikumi atbilst ieinteresēto personu vajadzībām. Īpaša uzmanība tiek pievērsta elektroniskajiem rēķiniem, lai izvērtētu to izmantošanu ES.

Interesenti aicināti līdz 20.09.2018. aizpildīt jau sagatavotu anketu EK mājaslapā

  • Priekšlikums Padomes Direktīvai, ar ko attiecībā uz sīki izstrādāto tehnisko pasākumu ieviešanu galīgās PVN sistēmas darbībai, kas paredzēta nodokļa uzlikšanai tirdzniecībā starp dalībvalstīm, groza Direktīvu 2006/112/EK (Priekšlikums). 

Pašreizējā ES PVN sistēma ir spēkā kopš 01.01.1993., kad tika atceltas nodokļu kontroles pie Eiropas Kopienas iekšējām robežām. Šī PVN sistēma attiecībā uz darījumiem starp dalībvalstīm ir uzskatāma par "pārejas režīmu". Tomēr šī sistēma ir sarežģīta, kas nelabvēlīgi ietekmē pārrobežu tirdzniecību, un paver iespēju krāpnieciskajām darbībām. Līdz ar to, lai uzlabotu PVN sistēmas efektivitāti, vienkāršotu to un apkarotu arvien pieaugušo krāpšanos, ir ierosinātas būtiskas izmaiņas PVN sistēmas modernizēšanai un vienkāršošanai. Galīgās PVN sistēmas pārrobežu darījumos pamatprincips būs PVN uzlikšana galamērķa dalībvalstī.

Priekšlikumā ir ietverti sīki izstrādāti noteikumi, lai ieviestu galīgās PVN sistēmas pamatprincipus attiecībā uz preču piegādēm ES teritorijā. Atbilstoši spēkā esošajam regulējumam katru pārrobežu preču piegādi iedala no PVN atbrīvotajā preču piegādē preču nosūtīšanas dalībvalstī un ar PVN apliekamajā preču iegādē galamērķa valstī. Atbilstoši jaunajam Priekšlikumam pārrobežu preču piegāde PVN mērķiem būs noteikta kā viens darījums – preču piegāde ES iekšienē. Tādā veidā ar galīgās PVN sistēmas ieviešanu pārrobežu preču tirdzniecībai ES tiks piemērots vienāds PVN režīms gan iekšzemes, gan pārrobežu darījumiem. Ar papildu informāciju par galīgās PVN sistēmas ieviešanu Eiropas Savienībā var iepazīties EK mājaslapā.

  • Padomes Direktīva 2011/64/ES par tabakas izstrādājumiem piemērotā akcīzes nodokļa struktūru un likmēm (Direktīva 2011/64/ES).

Apspriešanas mērķis ir apkopot ieinteresēto personu viedokļus par līdzšinējo nodokļu uzlikšanu tabakas izstrādājumiem ES, kā arī par jaunieviestiem izstrādājumiem (e-cigaretes un karsētas tabakas izstrādājumi) un atbilstīgiem risinājumiem Direktīvas 2011/64/ES iespējamās pārskatīšanas kontekstā. Apspriešanā var piedalīties, aizpildot elektronisku anketu.