SIA "OLDERI" Latvijas tirgū darbojas jau vairāk nekā 20 gadu – viņi piedāvā uzlīmes ruļļos, tātad uzlīmes, ko ražotāji līmē uz burkām, pudelēm un citiem savas produkcijas iepakojumiem, gan automātiski, gan ar rokām. Tas ir veiksmes stāsts – uzņēmumam pieder vairākas augstākā līmeņa drukas iekārtas, ar kurām iespējams radīt dažādu krāsu uzlīmes pat līdz 0,1 milimetra precizitātē, turklāt tām nav nepieciešamas drukas plates. Arī pēcapstrāde nestāv uz vietas, un uzņēmums spēj izgriezt jebkuras formas uzlīmi, un tam nebūs nepieciešams iegadāties speciālu cirtni. Te strādā cilvēki, kuriem mirdz acis, darot savu darbu. Gadā viņi saražo 1,8 miljonus kvadrātmetru uzlīmju.

Šaurā poligrāfijas joma

Uzlīmes ruļļos ir šķietami šaura joma, taču SIA "OLDERI" izpilddirektors Aleksandrs Čupovs atzīst, ka tā nav izvēlēta nejauši: "Mēs negribējām darīt visu, labāk izvēlamies šauru jomu, kurā strādājam maksimāli labi." Šajā uzņēmumā kvalitāte ir svarīga – ražotāji piedāvā arvien labāku un interesantāku produkciju, uz tādas ir jālīmē atbilstošas kvalitātes uzlīmes.

2 virzieni

SIA "OLDERI" var būt jums noderīga 2 gadījumos:

  • ja nepieciešamas augstas kvalitātes digitālās drukas uzlīmes;
  • ja nepieciešamas mazās uzlīmes ar pamatinformāciju, tulkojumu, kas saskaņā ar likumdošanu ir jālīmē importētajai produkcijai, lai informētu patērētāju par sastāvu un citām būtiskām niansēm.

Kvalitāte, ko novērtē vācieši

Kvalitāte ir būtisks kritērijs, ko izvirza ārvalstu pasūtītāji. Latvijā pieņemts uzskatīt, ka viena no pedantiskākajām nācijām ir vācieši, tāpēc fakts, ka viņi importē uzlīmes no Latvijas uzņēmuma, noteikti ir kvalitātes apliecinājums. A.Čupovs gan atzīst, ka te bijis kuriozs – SIA "OLDERI" 2007.gadā iegādājusies Vācijā ražotu drukas iekārtu, kas drukāja smalkākas detaļas nekā tobrīd Vācijā strādājošās. Tobrīd arī pavērušās plašas eksporta iespējas uz turienes tirgu.

Skats nākotnē

Šobrīd ražotāji Latvijā un pasaulē (izņemot Franciju, kur tas jau ir aizliegts) joprojām izmanto termouzlīmes, kas satur kaitīgas vielas (bisfenols A). Cik zināms, tuvākajā laikā tās grib aizliegt visās Eiropas valstīs. SIA "OLDERI" par to sāk informēt savus klientus un jau šodien piedāvā alternatīva materiāla uzlīmes. Visā pasaulē veselīgumam tiek pievērsta arvien lielāka nozīme.

Katrā nozarē savi knifi

Uzlīmes ir daudzveidīgākas, nekā sākotnēji varētu šķist. Iespējams izvēlēties starp visdažādākajām krāsām, formām utt. Pirms pasūtījuma izdarīšanas vēlams informēt, kādiem produktiem konkrētā uzlīme paredzēta, jo praksē bijuši gadījumi, kad pasūtītājs nav informējis, ka uzlīmes tiks līmētas, piemēram, uz sasalušiem produktiem, – tur jāizvēlas specifiska līme. Arī līmēšanā jāievēro vairāki knifi, taču tas nav nekas sarežģīts un to var iemācīties pāris minūšu laikā – galvenais ir uzlīmi nedaudz piespiest, lai tā pieķertos virsmai.

Modē spīdums

Arī uzlīmju jomā ir vērojamas modes tendences – kopumā tehnoloģiskās iespējas arvien paplašinās, ar tām roku rokā iet arī dizaineru idejas. Šobrīd aktuālas ir uzlīmes ar metālisku efektu, spīdumu. Tāpat visā pasaulē šobrīd palielinās pieprasījums pēc vīnpapīra (papīrs ar struktūru) etiķetēm, tas pamazām kļūst arvien populārāks arī Latvijā. No dizaina viedokļa ir aktuāli veidot nevis klasiskas taisnstūra formas etiķetes, bet radīt dažādus izgriezumus, krāsu pārejas utt. Kā saka A.Čupovs, "mūsu tehnoloģiskās iespējas apliecina arī daudzās dizaina balvas, ko saņēmuši produkti, uz kuriem ir "OLDERI" uzlīmes".

Pasūtītāji atgriežas

Uzlīmes ruļļos ir produkts, ko ražotājiem nepieciešams pasūtīt atkal un atkal. SIA “OLDERI” “kontā” ir daudzi stāsti par Latvijas uzņēmumiem, kuri sākotnēji pasūtījuši 10 vai 100 pirmās etiķetes, taču laika gaitā auguši, attīstījušies un nu jau regulāri pasūta vairākus tūkstošus uzlīmju. Tipogrāfija to novērtē un no savas puses izdara visu iespējamo, lai sadarbība būtu maksimāli ērta. Daudzās dokumentu mapes plauktos pie sienas viņu birojā nebūt neliecina, ka viņi neprot strādāt digitālajā vidē. Nē. Mapēs tiek saglabāti iepriekš izgatavoto uzlīmju paraugi, lai precīzāk redzētu krāsu toņu nianses un vienmēr izgatavotu identiskas uzlīmes.

Lētāk ir uzticēties profesionāļiem

Interesanti, ka Latvijā cilvēki nerēķina. Ērtāk šķiet pašiem iegādāties vienkāršu printeri, novietot to birojā uz galda un drukāt etiķetes. Bet vai kāds rēķina, cik izmaksā printeris, cilvēku darbs, izejvielas utt.? Ārvalstīs uzņēmēji ir veikuši aprēķinus un sapratuši, ka lētāk ir šo darbu deleģēt profesionāļiem, tādējādi ne tikai ietaupot savus resursus, bet arī iegūstot garantētu kvalitāti. Vēl kāds fakts – viens no "OLDERI" eksporta tirgiem ir Polija. Bet mums visiem taču šķiet, ka Polijā spēj saražot vislētāko produkciju. Ja poļi izvēlas mūsu valstī drukātas uzlīmes, tātad ar to cenas konkurētspēju viss ir kārtībā.

Ja gribi pārdot, domā par detaļām

A.Čupovs novērojis: "Mājražotāji, kuri strādā ar salīdzinoši nelieliem produkcijas apjomiem, nereti izvēlas salīdzinoši lētas un vienkāršas uzlīmes, taču, ja ražotājs vēlas ar savu produkciju "ieiet" veikalos, ir jāpārdomā katra nianse, tostarp jābūt pamanāmām un gaumīgām etiķetēm. Augstākā līmeņa eksperti dažādas uzlīmes pārbauda, vērojot tās veikalu plauktos, analizējot, kā atspīd gaisma, raugoties no dažādiem skatu punktiem." Sadarbībā ar "OLDERI" ne viens vien produkts ir veiksmīgi iespraucies tirgū. Etiķete ir viens no pirmā iespaida radītājiem, kas pāris sekunžu laikā pircējam palīdz pieņemt lēmumu – pirkt vai nepirkt konkrēto preci.

Mēs zinām, kā pielipt!

SIA "OLDERI":

www.olderi.com

Adrese: Vienības gatve 20, Rīga, LV-1004

Tālrunis: (+371) 67 613 129

Mob. Tālrunis: (+371) 22 003 852

E-pasta adrese: olderi@olderi.lv