Vasaras saulgriežu noskaņās pie lasītājiem ir devies drukātā žurnāla “iFinanses” jūnija numurs. Iepazīstieties ar dažām no jaunā numura aktuālākajām tēmām!

Skaitļi pasaka daudz

Intervijā ar Modrīti Johansoni, zvērinātu revidenti, SIA “JOHANSONE UN PARTNERI” vadītāju, nonākam pie secinājuma, ka revidenta profesija ir līdzīga žurnālista darbam. Ir jāievāc maksimāli daudz informācijas, ir jāprot klausīties, pamanīt un secināt. Modrīte šajā jomā darbojas jau pietiekami ilgi, lai visas šīs maņas jau būtu labi uztrenētas. Kādi ir viņas novērojumi par grāmatvedības nozari Latvijā? Ar Modrīti Johansoni sarunājās Linda Tunte.

Kā autoriem izdevīgāk maksāt nodokļus?

Ar 1. jūliju mainās iedzīvotāju ienākuma nodokļa un valsts sociālās apdrošināšanas obligāto iemaksu piemērošanas kārtība autoratlīdzībām. Autoram jāsaprot, kurš ir viņa gadījumā izdevīgākais nodokļu režīms, savukārt autoratlīdzību izmaksātājiem – kādos gadījumos kādi nodokļi jāpiemēro, izmaksājot autoratlīdzību. “Leinonen Latvija” vecākās nodokļu konsultantes Inga Jomanta un Līga Treilone salīdzina dažādus variantus!

Atbalsts Covid-19 krīzes seku pārvarēšanai

Jau vairāk nekā gadu mūs ietekmē Covid-19 ierobežojumi, kas skar visus – gan iedzīvotājus, gan biznesus. Latvijas valdība, lai palīdzētu uzņēmumiem, pašnodarbinātām personām un arī iedzīvotājiem, ir ieviesusi vairākus atbalsta instrumentus Covid-19 krīzes seku pārvarēšanai. Valsts atbalsta instrumenti darbojas līdz 2021. gada 31. maijam, bet pieteikties tiem varēs līdz 15. jūnijam. Kopā ar SIA "NUMERI" valdes locekli, Latvijas Republikas Grāmatvežu asociācijas valdes locekli Lilitu Beķeri apskatīsim populārākos valsts atbalsta veidus un noskaidrosim, kā tos pareizi atspoguļot grāmatvedībā.

Grāmatvedība ir zinātne vai māksla?

Starp grāmatvežiem pastāv dažādi viedokļi, ko grāmatvedībā darīt ar izdevumiem, kas veikti ar uzņēmuma bankas karti privātajām vajadzībām. Piemēram, uzņēmuma vadītājs iegādājas mēbeles par 1000 eiro savām vajadzībām. Vai šo summu var uzskatīt par izdevumiem, kas nav saistīti ar saimniecisko darbību? Vai tā jāapliek ar algas nodokļiem? Vai arī to var vienkārši uzskatīt par izmaksāto avansu un ieturēt no nākamās algas? Pieredzē dalās zvērināta revidente Modrīte Johansone.

Kā pieņemt darbā grāmatvedi?

Grāmatveža loma uzņēmumā ir būtiska, tāpēc nav nekāds brīnums, ka normatīvajos aktos arī grāmatveža profesijai tiek noteiktas arvien jaunas, stingrākas prasības – ne tikai izglītības un profesionālās pieredzes jomā, bet arī reputācijas, piemēram, iepriekšējās sodāmības aizliegums. Bet kā šo informāciju pārbaudīt, pieņemot grāmatvedi darbā vai nododot grāmatvedību ārpakalpojumā? Skaidro SIA “Grant Thornton Baltic Audit” Revīzijas nodaļas vadītājas Ieva Aizsila.

Ierēķinām atvaļinājumu!

Vasara tradicionāli daudziem ir atpūtas laiks, tāpēc šoreiz par svarīgāko atvaļinājumu aprēķinos. Kā Covid-19 izraisītā dīkstāve ietekmē vidējās izpeļņas aprēķinus? Kā piešķirt atvaļinājumu, kurā iekrīt Līgo un Jāņu diena vai arī pārceltā darba diena? Par visu pēc kārtas uzziniet Ingas Zāles rakstā.

Dokumentu digitalizēšana

Kā Latvijas uzņēmumiem veicas ar dokumentu digitalizēšanu? Kā praktiski tiek veikts šis process? Ko var un vajag digitalizēt? Vai dokumentus papīra formātā pēc tam drīkst iznīcināt? Atbildes uz šiem un citiem aktuāliem jautājumiem sniedz AS “Unifiedpost” eksperti – Edgars Strazds, Andis Gulbis un Baiba Vesečko.

Kļūdīties būs cilvēciski arī nodokļu tiesību pārkāpumos

Līdz šim, ja uzņēmējs izdarīja pārkāpumu nodokļu tiesību jomā, tas tika traktēts kā tīšs un apzināts, proti, tika piemērota vainas prezumpcija. AS “BDO Latvia” vadošā partnere, zvērināta advokāte Vita Liberte analizē šāgada aprīlī pieņemto nozīmīgo Satversmes tiesas spriedumu, kas šo pieeju mainīs.

Šīs un citas tēmas lasiet “iFinanses” jūnija numurā! Vairāk par abonēšanas iespējām sadaļā ABONĒŠANA.