Oktobris ir abonēšanas kampaņu mēnesis, un arī mēs aicinām izdevīgi abonēt mūsu drukātos žurnālus nākamajam gadam! Šajā iFinanses numurā lasiet, kā slēgt darījumus uzņēmumu starpā, ko autori var iekļaut izdevumos, kā arī atgādinām par kādu sevišķi rudens sezonā aktuālu tēmu  kā aprēķināt slimības naudu. Vēlam veselību un možu garu, un iepazīstinām ar citām šī numura tēmām. 

Nereti par drošību sāk domāt tad, kad pazūd klientu datu bāze

Kā e-risinājumu paradumus Latvijā mainījusi Covid-19 pandēmija, cik apzinīgi uzņēmēji pievērš uzmanību kiberdrošībai un kādi mīnusi var būt interneta tirdzniecībai – par to Andrejs Vaivars sarunājās intervijā ar VAS “Latvijas Valsts radio un televīzijas centrs” valdes priekšsēdētāju Edmundu Beļski.

Aizdevumi uzņēmumu starpā

Darījumos starp saistītajiem uzņēmumiem ir jāievēro tirgus cenas. Bet vai ir kādi ierobežojumi, ja darījumi tiek veikti starp diviem nesaistītiem uzņēmumiem? SIA “Grant Thornton Baltic Audit” vecākā revidenta palīdze Ildze Alksnīte izskata lasītāja jautājumu.

Svarīgākais par slimības naudu

Apčī! Khm-khm! Šņurkt! Sākoties rudenim, šādas skaņas diemžēl dzirdamas gan mājās, gan uz ielas, jo ir sākusies slimību sezona. Tāpēc ir īstais brīdis, lai atgādinātu par dažādiem slimības naudas aprēķinu variantiem un situācijām. Uz veselību! Visu svarīgo skaidro Inga Zāle.

Ko autori var iekļaut izdevumos?

Ar 2021. gada 1. jūliju tie autoratlīdzību saņēmēji, kas reģistrējas kā saimnieciskās darbības veicēji vispārējā nodokļu maksāšanas režīmā, var izvēlēties – uzskaitīt savus izdevumus, ja tie ir lielāki, vai arī izmantot likumā noteiktās izdevumu normas. Izskatīsim, kādus izdevumus var attiecināt uz savu saimniecisko darbību, kopā ar SIA "NUMERI" valdes locekli, Latvijas Republikas Grāmatvežu asociācijas valdes locekli Lilitu Beķeri.

VID sāk cīņu par savu reputāciju

Ik pa laikam dzirdamas publiskas sūdzības par Valsts ieņēmumu dienesta pieņemto lēmumu saturu un pamatu. Tiesa, medijos savu viedokli parasti vienmēr ir paudis uzņēmējs, bet iestāde, atsaucoties uz tiesiskā regulējumā noteiktu aizliegumu komentēt pieņemto lēmumu, klusējusi, kas radījis asas diskusijas par publiskā dialoga nepieciešamību un Valsts ieņēmumu dienesta pieņemto lēmumu caurskatāmības uzlabošanu. Tagad situācija ir mainīta. Par to -  AS “BDO Latvia”  vadošā partnere, zvērināta advokāte Vita Liberte.

Attālinātais darbs no ārvalstīm un nodokļi

Praksē nereti mēdz būt gadījumi, kad iedzīvotāju ienākuma nodoklis tiek samaksāts nepareizajā valstī. Šādās situācijās ir jāsakārto nodokļu jautājums un jāpieprasa valstij, kurā nodoklis samaksāts nepamatoti, nodokļa atmaksa. Tomēr praksē šis process var neiet tik gludi. Tiesas spriedumu izskata Aija Lasmane un Aina Okseņuka.

 Šīs un citas tēmas lasiet “iFinanses” oktobra numurā! Vairāk par abonēšanas iespējām sadaļā ABONĒŠANA.