Vai zināji, ka grāmatvedības un lietvedības dokumentus drukāt un glabāt papīra formātā nav nepieciešams? Joprojām lielākajā daļā Latvijas uzņēmumu šo priekšrocību neizmanto, turoties pie vecajiem paradumiem un krājot papīru kaudzes. Mēs varam labāk! Ieviešot elektroniskos dokumentus, rūpēsimies ne tikai par dabu, bet arī par drošiem, juridiski korektiem darījumiem un, protams, savu komfortu.

Ar kādiem šķēršļiem nākas saskarties katram uzņēmumam, pārejot no papīra uz elektroniskajiem dokumentiem? Un kā šo procesu iespējams atvieglot? Par šiem un citiem jautājumiem 28. februārī runāsim ikgadējā konferencē “Elektroniskie dokumenti uzņēmumos 2023”. Konference norisināsies attālināti.

Konferences pirmajā daļā noskaidrosim, kā korekti digitalizēt grāmatvedības dokumentus saskaņā ar Grāmatvedības likumu, kādiem grāmatvedības dokumentiem ir juridiskais spēks un kā rīkoties situācijā, kad Grāmatvedības likumā rakstīts viens, bet citos normatīvajos aktos – kas cits? Tāpat pārrunāsim, kurus procesus ne vien var, bet arī nepieciešams automatizēt, lai samazinātu manuālo darbu un ļautu grāmatvedim pievērsties darbiem, kas virza uzņēmuma izaugsmi.

Otrajā daļā pievērsīsimies dažādiem praktiskiem jautājumiem, piemēram, kā uzņēmumā ieviest e-čekus, e-kvītis un e-rēķinus un kā integrēt tos grāmatvedības sistēmās. Šobrīd esam ceļā uz vienotu elektronisko parakstu sistēmu, bet kā ir pagaidām – vai drīkst dokumentu parakstīt ar dažādiem e-parakstiem? Turklāt nesen tirgū ienācis vēl viens dokumentu apstiprināšanas veids – e-zīmogs. Noskaidrosim, kādos gadījumos var izmantot tikai e-zīmogu un kāds ir tā juridiskais spēks. Tāpat daudzi uzņēmumi joprojām vilcinās iznīcināt uzkrātos papīra dokumentus, jo nav droši, ka elektroniskajiem dokumentiem ir juridisks spēks – kā tad īsti ir?

Savukārt konferences noslēdzošajā daļā apskatīsim, kā ērtāk saskaņot dokumentus uzņēmuma iekšienē – dokumentus ne vienmēr nepieciešams parakstīt, tos var saskaņot arī elektroniski, tā padarot dokumentu apriti efektīvāku. Tāpat pārrunāsim, kā korekti iesniegt attaisnojuma dokumentus Valsts ieņēmumu dienestam. Pievērsīsimies arī datu aizsardzības jautājumiem – kā organizēt dokumentu apriti elektroniskajā vidē, lai netiktu pārkāpta datu aizsardzības regula un novērstu situāciju, ka darbinieku personīgā informācija nonāk svešās rokās un tiek izmantota nevēlamiem mērķiem.

Konferencē piedalīsies Latvijas Republikas Grāmatvežu asociācijas valdes locekle Ilze Palmbaha-Zvirbule, SIA "Excellent Latvia" valdes loceklis Elvis Kvalbergs, SIA “Jumis Pro” vadītājs Viesturs Slaidiņš, ZAB "Ellex Kļaviņš zvērināta advokāta palīgs, Kaspars Oļševskis, VAS "Latvijas Valsts radio un televīzijas centrs" klientu vadītāja Vita Apse, zvērināts advokāts, datu aizsardzības speciālists, CIPP/E  Ivo Krievs un citi eksperti. 

Konferences ģenerālsponsors: biznesa vadības sistēma "Standard Books by Excellent"

Vairāk informācijas un pieteikšanās: Konference "Elektroniskie dokumenti uzņēmumos 2023"