Nodokļu maksātāji, kas nodarbojas ar lietotu automobiļu tirdzniecību, nereti nepamatoti piemēro īpašo pievienotās vērtības nodokļa (PVN) režīmu lietotu automobiļu piegādēm iekšzemē un uz citām Eiropas Savienības (ES) dalībvalstīm. Lai precizētu neskaidrības, PVN piemērošanu nodokļa maksātājiem, kas veic darījumus ar lietotiem automobiļiem un piemēro īpašo PVN piemērošanas režīmu, skaidro Valsts ieņēmumu dienests (VID).

Nosacījumi īpašā PVN piemērošanas režīma piemērošanai

Lietotu automobiļu tirgotājs ir tiesīgs izvēlēties piemērot īpašo PVN piemērošanas režīmu vai vispārīgo PVN piemērošanas kārtību.

Par lietotām mantām uzskata ķermeniskas lietas, kas ir lietotas un derīgas turpmākai lietošanai tādā pašā veidā bez pārveidojumiem vai pēc labošanas un kas nav mākslas darbi, kolekciju priekšmeti vai senlietas.

Tirgotājs ir reģistrēts PVN maksātājs, kura saimnieciskā darbība ir lietotu automobiļu pirkšana, lai tos pārdotu, neatkarīgi no tā, vai tas rīkojas savās vai citas personas interesēs saskaņā ar līgumu, kurā par pirkšanu vai pārdošanu paredzēts maksāt starpniecības atlīdzību.

Piemērs

Tirgotājs pārdod lietotu automobili, kuru tas pēc iegādes nedēļu ir izmantojis citu ar PVN apliekamo darījumu nodrošināšanai (pārvadājis preces) un / vai savām privātajām vajadzībām. Tirgotājs nav tiesīgs izvēlēties piemērot īpašo PVN piemērošanas režīmu tālākai automobiļa piegādei.

Lietotu automobiļu pārdevējs ir persona, kas iekšzemē vai no citas dalībvalsts piegādā vai nodod tirgotājam pārdošanai lietotus automobiļus un kas atbilst vismaz vienam no šādiem nosacījumiem:

  • nav PVN maksātājs;
  • veic tikai tādus darījumus, kas nav apliekami ar PVN saskaņā ar Pievienotās vērtības nodokļa likuma (PVN likums) 52.panta 1.daļu vai attiecīgajiem citas dalībvalsts tiesību aktiem;
  • piegādā vai nodod pārdošanai tirgotājam lietotus automobiļus un ir nereģistrēts PVN maksātājs vai arī citas dalībvalsts nereģistrēts PVN maksātājs saskaņā ar citas dalībvalsts tiesību aktiem;
  • ir tirgotājs, kas lietotu automobiļu piegādei piemēro īpašo PVN piemērošanas režīmu saskaņā ar PVN likumu vai attiecīgajiem citas dalībvalsts tiesību aktiem.

Piemērs

Latvijā reģistrēta PVN maksātāja sabiedrība ar ierobežotu atbildību (SIA) "A" (tirgotājs) iegādājas lietotu automomobili no fiziskās personas Igaunijā. SIA "A" ir tiesīga izvēlēties piemērot īpašo PVN piemērošanas režīmu tālākai automobiļa piegādei.

Piemērs

Latvijā reģistrēta PVN maksātāja SIA "A" (tirgotājs) iegādājas lietotu automobili no juridiskās personas Lietuvā, kas ir nereģistrēta Lietuvas PVN maksātāja. SIA "A" ir tiesīga izvēlēties piemērot īpašo PVN piemērošanas režīmu tālākai automobiļa piegādei.

Piemērs

Latvijā reģistrēta PVN maksātāja SIA "A" (tirgotājs) iegādājas lietotu automobili no Vācijas reģistrēta PVN maksātāja (tirgotāja), kurš tā piegādei ir piemērojis īpašo PVN piemērošanas režīmu (šajā gadījumā Vācijas PVN maksātāja izrakstītajā PVN rēķinā ir jābūt norādei, ka lietotā automobiļa piegādei PVN ir piemērots saskaņā ar īpašo PVN piemērošanas režīmu (atsauce "peļņas daļas režīms", atsauce uz Eiropas Savienības Padomes Direktīvas 2006/112/EK par kopējo pievienotās vērtības nodokļa sistēmu (PVN direktīva) 226.panta 14.punktu vai atsauce uz Vācijas Pievienotās vērtības nodokļa likuma 25.a§) un PVN rēķinā PVN summa atsevišķi nav norādīta).

SIA "A" ir tiesīga izvēlēties piemērot īpašo PVN piemērošanas režīmu tālākai automobiļa piegādei.

Piemērs

Latvijā reģistrēta PVN maksātāja SIA "A" (tirgotājs) iegādājas lietotu automobili no Vācijas reģistrēta PVN maksātāja (tirgotāja), kurš tā piegādei ir piemērojis vispārīgo PVN piemērošanas kārtību.

SIA "A" nav tiesīga izvēlēties piemērot īpašo PVN piemērošanas režīmu tālākai automobiļa piegādei. SIA "A" automobiļa tālākai piegādei ir piemērojama vispārīgā PVN piemērošanas kārtība.

PVN direktīvas 316.panta 1.punkta a) apakšpunktā paredzēta iespēja piemērot īpašo PVN režīmu tikai importa darījumos ar mākslas darbiem, kolekciju priekšmetiem vai senlietām, ko importē pats tirgotājs, kas ir reģistrēts PVN maksātājs. Proti, tajā nav paredzēts ES dalībvalstīm piešķirt reģistrētiem PVN maksātājiem izvēles tiesības piemērot īpašo PVN režīmu, importējot lietotas mantas, tai skaitā lietotus automobiļus.

Ņemot vērā minēto, PVN likuma 138.pantā noteiktajam tirgotājam, importējot lietotus automobiļus, ar PVN apliekamā vērtība ir nosakāma vispārīgā kārtībā atbilstoši PVN likuma 36.pantam.

Piemērs

Latvijā reģistrēta PVN maksātāja SIA "A" (tirgotājs) pati importē lietotus automobiļus. SIA "A" nav tiesīga izvēlēties lietotus automobiļus importam, kā arī to tālākai pārdošanai iekšzemē vai uz citu dalībvalsti un piemērot īpašo PVN piemērošanas režīmu.

Pārdošanas vērtība, iepirkuma vērtība, ar PVN apliekamā vērtība

Pārdošanas vērtība ir visa atlīdzība, ko tirgotājs ir saņēmis vai saņems no pircēja vai trešās personas par automobiļa piegādi, ieskaitot ar darījumu tieši saistītās subsīdijas, nodokļus, nodevas un citus maksājumus, kā arī papildu maksājumus (piemēram, starpniecības atlīdzību, iesaiņošanas, transporta un apdrošināšanas izmaksas).

Iepirkuma vērtība ir visa atlīdzība, ko tirgotājs ir samaksājis vai samaksās pārdevējam par automobiļa piegādi, ieskaitot ar darījumu tieši saistītās subsīdijas, nodokļus, nodevas un citus maksājumus, kā arī papildu maksājumus (piemēram, starpniecības atlīdzību, iesaiņošanas, transporta un apdrošināšanas izmaksas).

Piemērojot īpašo PVN piemērošanas režīmu, ar PVN apliek starpību starp pārdošanas vērtību (naudas summu), ko tirgotājs ir saņēmis par pircējam piegādāto lietoto automobili, un iepirkuma vērtību, samazinot šo starpību par aprēķinātā PVN vērtību.

Piemērs

Latvijā reģistrēta PVN maksātāja SIA "A" (tirgotājs) no fiziskās personas Latvijā iegādājas lietotu automobili par 3000 EUR. Automobilis tiek pārdots par 5600 EUR. SIA “A” ir tiesīga izvēlēties piemērot īpašo PVN piemērošanas režīmu.

Automobiļa pārdošanas ar PVN apliekamā vērtība:

  • (5600 – 3000) / 1,21 = 2148,76 EUR.

Aprēķinātais PVN:

  • 2148,76 x 21% = 451,24 EUR.

Lietota automobiļa ar PVN apliekamo vērtību SIA "A" norāda attiecīgā taksācijas perioda PVN deklarācijas 41.rindā ("Ar PVN standartlikmi apliekamie darījumi"), no tās aprēķināto PVN – 52.rindā ("Aprēķinātais PVN ar PVN standartlikmi apliekamiem darījumiem"), informāciju par darījumu norāda deklarācijas pielikuma PVN 1 "Pārskats par priekšnodokļa un nodokļa summām, kas norādītas nodokļa deklarācijā par taksācijas periodu" (PVN 1 pārskats) III.daļā "Aprēķinātais nodoklis par piegādātajām precēm un sniegtajiem pakalpojumiem".

Piemērs

Latvijā reģistrēta PVN maksātāja SIA "A" (tirgotājs) iegādājas no citas dalībvalsts nereģistrēta PVN maksātāja lietotu automobili par 2000 EUR.

Ja reģistrēts PVN maksātājs iekšzemē veic lietota automobiļa iegādi no personas, kas nav citas dalībvalsts reģistrēts PVN maksātājs, PVN par veikto automobiļa iegādi ES teritorijā neaprēķina un valsts budžetā nemaksā. Automobiļa iegādi taksācijas perioda PVN deklarācijā neuzrāda.

SIA “A” automobiļa tālākai piegādei ir tiesīga izvēlēties piemērot īpašo PVN piemērošanas režīmu.

Automobilis tiek pārdots par 2200 EUR.

Automobiļa pārdošanas ar PVN apliekamā vērtība:

  • (2200 – 2000) / 1,21 = 165,29 EUR.

Aprēķinātais PVN:

  • 165,29 x 21% = 34,71 EUR.

Lietota automobiļa ar PVN apliekamo vērtību SIA "A" norāda attiecīgā taksācijas perioda PVN deklarācijas 41.rindā, no tās aprēķināto PVN – 52.rindā, informāciju par darījumu norāda PVN 1 pārskata III.daļā.

Piemērs

Latvijā reģistrēta PVN maksātāja SIA "A" (tirgotājs) iegādājas no Lietuvas reģistrēta PVN maksātāja (tirgotāja) lietotu automobili 10 000 EUR vērtībā. Lietuvas PVN maksātājs automobiļa piegādei ir piemērojis īpašo PVN piemērošanas režīmu saskaņā ar Lietuvas tiesību aktu normām.

SIA “A” par lietotā automobiļa iegādi neaprēķina un nemaksā valsts budžetā PVN kā par preču iegādi ES teritorijā. Automobiļa iegādi taksācijas perioda PVN deklarācijā neuzrāda.

SIA “A" iegādātā automobiļa tālākai piegādei ir tiesīga izvēlēties piemērot īpašo PVN piemērošanas režīmu.

Automobilis tiek pārdots par 12 000 EUR.

Automobiļa pārdošanas ar PVN apliekamā vērtība:

  • (12 000 – 10 000) / 1,21 = 1652,89 EUR.

Aprēķinātais PVN:

  • 1652,89 x 21% = 347,11 EUR.

Lietota automobiļa ar PVN apliekamo vērtību SIA "A" norāda attiecīgā taksācijas perioda PVN deklarācijas 41.rindā, no tās aprēķināto PVN – 52.rindā, informāciju par darījumu norāda PVN 1 pārskata III daļā.

Piemērs

Latvijā reģistrēta PVN maksātāja SIA "A" (tirgotājs) Vācijā iegādājas lietotu automobili no Vācijā reģistrēta PVN maksātāja (tirgotāja), kurš tā piegādei ir piemērojis vispārīgo PVN piemērošanas kārtību. SIA "A" veic ar PVN apliekamu darījumu par atlīdzību, t.i., preču iegādi ES teritorijā.

SIA "A" ir pienākums aprēķināt un iemaksāt valsts budžetā nodokli, piemērojot šim darījumam standartlikmi.

Lietota automobiļa iegādes ES teritorijā vērtību SIA "A" norāda attiecīgā taksācijas perioda PVN deklarācijas 50.rindā ("No ES dalībvalstīm saņemtās preces un pakalpojumi"), aprēķināto PVN – 55.rindā ("Aprēķinātais PVN ar PVN standartlikmi apliekamām precēm un pakalpojumiem, kas saņemti no ES dalībvalstīm"), priekšnodokli – 64.rindā ("Aprēķinātā PVN summa par precēm un pakalpojumiem, kas saņemti no ES dalībvalstīm"), informāciju par darījumu norāda PVN 1 pārskata II.daļā "Nodokļa summas par precēm un pakalpojumiem, kas saņemti no Eiropas Savienības dalībvalstīm".

Pārdodot šo automobili tālāk iekšzemē vai uz citu dalībvalsti, SIA "A" nav tiesīga izvēlēties piemērot īpašo PVN piemērošanas režīmu.

Piemērs

Latvijā reģistrēta PVN maksātāja SIA "A" (tirgotājs), izvēloties īpašo PVN piemērošanas režīmu, Latvijā pārdod lietotu automobili 10 000 EUR vērtībā Polijas reģistrētam PVN maksātājam. Automobilis tiek pārvietots no iekšzemes uz Poliju. Automobiļa iepirkuma vērtība ir 7000 EUR.

Automobiļa piegādei SIA "A" piemēro PVN standartlikmi 21% apmērā.

Automobiļa pārdošanas ar PVN apliekamā vērtība:

  • (10 000  – 7000) / 1,21 = 2479,34 EUR.

Aprēķinātais PVN:

  • 2479,34 x 21% = 520,66 EUR.

Lietotas automašīnas ar PVN apliekamo vērtību SIA "A" norāda attiecīgā taksācijas perioda PVN deklarācijas 41.rindā, aprēķināto PVN – 52.rindā, informāciju par darījumu norāda PVN 1 pārskata III.daļā.

Piemērs

Latvijā reģistrēta PVN maksātāja SIA "A" (tirgotājs) ir iegādājusies lietotu automobili no fiziskās personas par 1000 EUR. SIA “A" no SIA “B” ir saņēmusi remonta pakalpojumu par 300 EUR (pakalpojuma vērtība un PVN), kas veikts minētajam automobilim. SIA "A" iegādātā automobiļa tālākai piegādei ir tiesīga izvēlēties piemērot īpašo PVN piemērošanas režīmu.

Automobilis tiek pārdots par 1900 EUR.

Tā kā remonta pakalpojumi nav saņemti no pārdevēja, tie neietilpst automobiļa iepirkuma vērtībā.

Automobiļa pārdošanas ar PVN apliekamā vērtība:

  • (1900 – 1000) / 1,21 = 743,80 EUR.

Aprēķinātais PVN:

  • 743,80 x 21% = 156,20 EUR.

Lietota automobiļa ar PVN apliekamo vērtību SIA "A" norāda attiecīgā taksācijas perioda PVN deklarācijas 41.rindā, no tās aprēķināto PVN – 52.rindā, informāciju par darījumu norāda PVN 1 pārskata III.daļā.

PVN rēķina izrakstīšana

Tirgotājs pircējam izrakstītajā PVN rēķinā par lietota automobiļa piegādi, kurai piemēro PVN saskaņā ar īpašo PVN piemērošanas režīmu, PVN summu atsevišķi nenorāda.

Izrakstītajā PVN rēķinā tirgotājs obligāti norāda atsauci "peļņas daļas režīms lietotām precēm" vai "margin scheme – second-hand goods".

Priekšnodokļa atskaitīšana

Ja lietota automobiļa piegādei piemēro īpašo PVN piemērošanas režīmu, pircējs PVN par iegādātajām precēm neatskaita kā priekšnodokli.

Ja lietota automobiļa piegādei piemēro īpašo PVN piemērošanas režīmu un priekšnodokļa vērtība ir lielāka nekā aprēķinātā PVN vērtība, tirgotājam ir tiesības atskaitīt no valsts budžetā maksājamās PVN summas priekšnodokļa daļu, kas nepārsniedz aprēķinātā PVN vērtību.

Piemērs

Latvijā reģistrēta PVN maksātāja SIA "A" (tirgotājs) lietotu automobiļu tirdzniecībā piemēro īpašo PVN piemērošanas režīmu. Taksācijas periodā par lietotu automobiļu piegādēm aprēķinātā PVN summa ir 1200 EUR. Taksācijas periodā SIA "A" lietoto automobiļu pārdošanas nodrošināšanai no citiem preču piegādātājiem un pakalpojumu sniedzējiem saņemtajos PVN rēķinos norādītā PVN summa ir 1300 EUR. SIA "A" no valsts budžetā maksājamās PVN summas kā priekšnodokli ir tiesības atskaitīt 1200 EUR.