Lai īstenotu direktīvā 2020/284 ietvertās prasības attiecībā uz konkrētu prasību ieviešanu maksājumu pakalpojumu sniedzējiem, š.g. 9.novembrī pieņemti grozījumi Pievienotās vērtības nodokļa likumā (PVN likums), kas stāsies spēkā 2024.gada 1.janvārī, vēsta Valsts ieņēmumu dienests (VID).

Par konkrēto prasību ieviešanu

Grozījumi nosaka pienākumu maksājumu pakalpojumu sniedzējiem veikt uzskaiti, glabāt un sniegt informāciju VID par maksājumu saņēmējiem un pārrobežu maksājumiem, lai novērstu izvairīšanos no pievienotās vērtības nodokļa (PVN) nomaksas pārrobežu darījumos. Informācijas apmaiņa ar citām dalībvalstīm ļaus analizēt datus par pārrobežu darījumiem, atklāt un kontrolēt krāpnieciskus uzņēmumus un apkarot pārrobežu krāpšanu PVN jomā e-komercijā, tādējādi mazinot PVN zaudējumus dalībvalstīs un nodrošinot vienlīdzīgu konkurenci. 

Attiecībā uz konkrētu pienākumu noteikšanu maksājumu pakalpojumu sniedzējiem PVN likums papildināts ar 19.nodaļu:

  • 147.pants. Pienākums veikt uzskaiti, glabāt un sniegt informāciju par maksājumu saņēmējiem un pārrobežu maksājumiem, lai novērstu izvairīšanos no nodokļa nomaksas pārrobežu darījumos;
  • 148.pants. Datu aizsardzība informācijas par maksājumu saņēmējiem un pārrobežu maksājumiem apmaiņas jomā. Pārrobežu datu apmaiņai ir ieviesta Centralizētā elektronisko maksājumu informācijas sistēma , kuras ietvaros Eiropas Savienības (ES) dalībvalstis veiks maksājumu datu apkopošanu un savstarpēju informācijas apmaiņu starp ES dalībvalstu nodokļu administrācijām.  

Pārrobežu datu apmaiņai ir ieviesta Centralizētā elektronisko maksājumu informācijas sistēma, kuras ietvaros ES dalībvalstis veiks maksājumu datu apkopošanu un savstarpēju informācijas apmaiņu starp ES dalībvalstu nodokļu administrācijām.