Publicējam Valsts ieņēmumu dienesta (VID) metodisko materiālu "Samazinātā patentmaksa" par izmaiņām patentmaksas maksātājiem ar 2021. gada 1. janvāri.

Sākot ar 2021. gada 1. janvāri, vairs nav spēkā tāds nodokļu maksāšanas režīms kā patentmaksa, ko līdz šim varēja izmantot saimnieciskās darbības veicēji, kuri darbojās kādā no Ministru kabineta noteikumos Nr. 28 “Kārtība, kādā piemērojama patentmaksa fiziskās personas saimnieciskajai darbībai noteiktā profesijā, un patentmaksas apmērs” minētajām profesijām.

Izņēmums

Tie nodokļu maksātāji, kas patentmaksas maksājumu par 2021. gadu ir veikuši līdz 2020. gada 31. decembrim, patentmaksas režīmu varēs piemērot arī 2021. gadā laika periodā, par kādu ir samaksāta patentmaksa, bet ne ilgāk kā līdz 2021. gada 31. decembrim.

Patentmaksa par 2021. gadu ir jāsamaksā līdz 2020. gada 18. decembrim. Līdz 2020. gada 18. decembrim vēl ir iespējams VID iesniegt iesniegumu patentmaksas piemērošanai 2021. gadā.

Kas ir samazinātā patentmaksa

Samazinātā patentmaksa ir valsts noteikts vienots fiksēts maksājums, kas ietver iedzīvotāju ienākuma nodokļa (IIN) maksājumus par fiziskās personas saimniecisko darbību.

Fiziskai personai ir tiesības maksāt samazināto patentmaksu, ja ir izpildīti šādi nosacījumi:

  • fiziskai personai ir piešķirta vecuma pensija (tostarp priekšlaicīgi) un ir tiesības piemērot pensionāra neapliekamo minimumu, vai fiziskā persona ir atzīta par personu ar 1. vai 2. grupas invaliditāti;
  • saimnieciskās darbības ieņēmumi iepriekšējā gadā nepārsniedz 3000 eiro;
  • nav algas nodokļa maksātājs;
  • savā saimnieciskajā darbībā nenodarbina citas personas;
  • maksāt samazināto patentmaksu var izvēlēties, ja atbilstoši pašas fiziskās personas prognozei taksācijas gada saimnieciskās darbības ieņēmumi (pārrēķinot pilnam taksācijas gadam) nepārsniegs 3000 eiro.

Piemērs

Renārs V. ir pensionārs un vēlas piedalīties 2021. gada 3. oktobrī rudens gadatirgū un piedāvāt apgleznotas krūzes un glāzes. Ja Renārs V. izvēlas kļūt par samazinātās patentmaksas maksātāju, viņam jāreģistrē saimnieciskā darbība ne vēlāk kā septiņas darbdienas pirms kalendāra mēneša, kad ir attiecīgais gadatirgus, t. i., līdz 2021. gada 22. septembrim. Šajā gadījumā Renāram V. jāveic samazinātās patentmaksas maksājums par pusi no kalendāra gada, t. i., 9 eiro.

Samazinātās patentmaksas maksātāji nav sociāli apdrošināti, jo samazinātā patentmaksa ietver tikai IIN.

Samazinātās patentmaksas maksātāji

Fiziskā persona var izvēlēties maksāt samazināto patentmaksu, ja viņa darbojas kādā no šādām saimnieciskās darbības jomām:

  • ādas un tekstilizstrādājumu amatniecība;
  • apģērbu un apavu izgatavošana un labošana, pulksteņu un slēdzeņu labošana, kā arī citi sadzīves pakalpojumi;
  • amatniecības izstrādājumu izgatavošana;
  • floristika;
  • privātie mājsaimniecības pakalpojumi;
  • mājas aprūpes pakalpojumi.

Samazinātās patentmaksas reģistrācijas kārtība

Samazinātās patentmaksas maksātāju reģistrē VID. Fiziskā persona iesniegumu iesniedz VID un veic samazinātās patentmaksas maksājumu valsts budžeta kontā.

Fiziskā persona, kas ir Elektroniskās deklarēšanas sistēmas lietotāja, iesniegumu var iesniegt, izmantojot Elektroniskās deklarēšanas sistēmu (EDS). Sadaļā “Dokumenti” izvēlas no veidlapas IIN dokumentu un iesniegumu VID par reģistrāciju samazinātās patentmaksas veikšanai. Iesniegumu var arī iesniegt, nosūtot pa pastu.

Ieņēmumu uzskaite

Ja samazinātās patentmaksas maksātājam par kādu darījumu nav ārējā attaisnojuma dokumenta, iekšējo attaisnojuma dokumentu var negatavot, bet ieņēmumu uzskaites reģistrā norādīt informāciju par darījuma dalībnieku, ja to iespējams identificēt.

Ja darījuma dalībnieku identificēt nav iespējams (piemēram, ienākumi gūti, pārdodot produkciju tirgū), ieņēmumu uzskaites reģistrā norāda ieraksta kārtas numuru, datumu, darījuma aprakstu, darījuma summu par dienā vai nedēļā gūto ieņēmumu kopsummu.

Ieņēmumu uzskaites reģistru uzglabā piecus gadus no dienas, kad tajā izdarīts pēdējais ieraksts. Ja ieņēmumu uzskaites reģistru kārto papīra reģistra veidā, tā lapas numurē no taksācijas gada sākuma augošā secībā, caurauklo, pēdējā lapā norāda lapu skaitu un apliecina ar personas parakstu.

Samazinātās patentmaksas piemērošanas kārtība

Samazināto patentmaksu maksā par sešiem kalendāra mēnešiem vai vienu kalendāra gadu.

Iesniegumu iesniedz un samazināto patentmaksu samaksā ne vēlāk kā septiņas darbdienas pirms konkrētā perioda (kalendāra pusgada vai kalendāra gada), kad paredzēts sākt samazinātās patentmaksas piemērošanu.

Piemērs

Koka rotaļlietu izgatavotājs Kārlis Z. vēlas reģistrēties samazinātās patentmaksas veikšanai no 2021. gada 1. janvāra līdz 2021. gada 31. decembrim. Kārlim Z. līdz 2020. gada 18. decembrim ir jāiesniedz VID iesniegums par reģistrāciju un jāsamaksā samazinātā patentmaksa.

VID piecu darbdienu laikā pēc iesnieguma un samazinātās patentmaksas saņemšanas izvērtē iesniegumu un reģistrē fizisko personu par samazinātās patentmaksas maksātāju uz laikposmu, par kuru saņemta samazinātā patentmaksa, vai pieņem lēmumu par atteikumu reģistrēt.

Lēmumu par atteikumu reģistrēt personu par samazinātās patentmaksas maksātāju VID paziņo fiziskajai personai vienas darbdienas laikā EDS sistēmā vai nosūtot lēmumu uz iesniegumā norādīto e-pasta vai pasta adresi.

Samazinātā patentmaksa nav atmaksājama, izņemot gadījumu, ja VID pieņem lēmumu par atteikumu reģistrēt fizisko personu.

Ja VID pieņem lēmumu par atteikumu reģistrēt fizisko personu par samazinātās patentmaksas maksātāju, VID divu darbdienu laikā pēc iesnieguma izskatīšanas termiņa (piecas darbdienas) beigām atmaksā fiziskai personai samazināto patentmaksu, pārskaitot to uz iesniegumā norādīto norēķina kontu, kā arī paziņo par to fiziskai personai.

Samazinātās patentmaksas maksātājs ir tiesīgs veikt saimniecisko darbību, par kuru maksā samazināto patentmaksu, sākot ar attiecīgā ieraksta izdarīšanas dienu nodokļu maksātāju reģistrā.

Piemērs

Kārlis Z. 2020. gada 18. decembrī iesniedza iesniegumu VID par reģistrāciju samazinātās patentmaksas veikšanai un samaksāja patentmaksu par sešiem mēnešiem. VID 2020. gada 1. janvārī reģistrēja Kārli Z. kā samazinātās patentmaksas maksātāju. Saimniecisko darbību Kārlis Z. sāka 2020. gada 23. decembrī. Par darījumiem, kas veikti līdz 2021. gada 1. janvārī, Kārlim Z. nav tiesību piemērot samazināto patentmaksu.