Augustā jau trešo gadu norisināsies “Grāmatvežu čempionāts”, kurā grāmatvedības jomas profesionāļiem ir iespēja sacensties darbam nepieciešamajās prasmēs. Šodien grāmatvežiem jābūt gataviem ne tikai strādāt ar cipariem, bet arī pielāgoties jaunām tehnoloģijām, izprast plašākus biznesa kontekstus un būt ar izcilām komunikācijas prasmēm. Kā mainās grāmatvedības darba ikdiena, prasības un pati profesijas būtība?

Grāmatvedis vairs nav tikai “skaitļu cilvēks”. Grāmatvedis ir stratēģis, datu analītiķis un uzticams biznesa konsultants, kas uzņēmumiem spēj palīdzēt ne tikai izdzīvot, bet arī attīstīties mainīgajā ekonomikas ainavā. Ielūkosimies, kā šī jaunā realitāte ietekmē grāmatvedības profesiju un kādi soļi jāveic, lai sagatavotos nākotnei, kas jau klauvē pa durvīm.

Tehnoloģijas maina grāmatvežu lomu

Tehnoloģiju attīstība nenoliedzami kļuvusi par būtisku grāmatveža profesijas sastāvdaļu. Uzņēmēji un organizāciju vadītāji izmanto arvien vairāk tehnoloģiju, un arī grāmatveži nav nekāds izņēmums. Tehnoloģiskā pratība kļūst par neatņemamu profesionālās identitātes daļu. Bet ko tas nozīmē grāmatveža un grāmatvedības uzņēmuma vadītāja lomai? Vai tā ir tikai neizprotama nākotnes ainava vai tomēr līdz šim nebijis iespēju laiks?

Grūti prognozēt, cik tālu varētu aiziet digitālā transformācija. Tehnoloģijas jau šobrīd spēj automatizēt daudzus no manuālajiem un atkārtojamajiem darbiem, kurus agrāk veica cilvēks, bet viennozīmīgi šīs iespējas ir vērts izmantot. Tomēr ir skaidrs, ka tehnoloģijas grāmatvežus neaizstās.

Protams, mākslīgais intelekts (MI), automatizācija un pat vēl neeksistējošas tehnoloģijas nozīmēs, ka daudzas no agrākajām darbībām vairs nebūs jāveic pašiem, taču mašīnas nekad nespēs izveidot cilvēciskas attiecības un apvienot intuīciju ar pieredzi tā, kā to var cilvēki, lai sniegtu izcilu klientu apkalpošanu. Tās sniegs vairāk laika plānošanai, datu analītikai un konsultatīvo uzdevumu izpildei, palīdzot padarīt uzņēmumu rentablāku.

Ko darīt jau tagad?

Neatkarīgi no pieredzes vai vecuma vajadzētu prioritizēt jauno tehnoloģiju apgūšanu. Vismaz eksperimentējiet ar tām! Iepazīstieties ar tādiem rīkiem kā “ChatGPT”, mācieties izmantot zema koda un bezkoda (low and no-code) rīkus.

Vai MI aizstās grāmatvežus?

Šis jautājums kļuvis par diskusiju epicentru daudzās profesijās, un grāmatveži nav izņēmums. MI parādījies jau sen, bet ģeneratīvo MI rīku, piemēram, “OpenAI”, “ChatGPT”, straujais pieaugums ieviesis nozīmīgas bažas finanšu nozares profesionāļu vidū. Tomēr ziņojums “The State of AI in Accounting Report 2024” liecina, ka vairākums (58%) grāmatvedības profesionāļu neuztraucas, ka MI viņus varētu aizstāt. Tas, kas mainās, ir grāmatvežu vērtības fokuss, kas tagad ir centrēts ap tendenču izpēti, datu analīzi un visaptverošu uzņēmējdarbības vides izvērtēšanu.