Šobrīd Eiropas Savienībā ir spēkā vairāk nekā 40 sankciju režīmu, kas ietekmē dažādās nozarēs strādājošos uzņēmumus. Šajā publikācijā apskatīsim aktuālās sankcijas preču pārvietošanai gan no, gan uz Krieviju un Baltkrieviju, kuras ieviestas, reaģējot uz Krievijas militāro agresiju Ukrainā.

Reaģējot uz Krievijas uzsākto karadarbību Ukrainā un Baltkrievijas nostāju Krievijas atbalstam, Eiropas Savienība (ES) ir pieņēmusi vairākas sankciju paketes ar mērķi novērst starptautisko tiesību pārkāpumus un rīcību, kas apdraud reģionālo un globālo drošību. Sankciju loma pēc būtības ir ES un citu pasaules valstu un organizāciju nemilitārs instruments, ar kuru iespējams iejaukties un reaģēt uz konfliktiem, nelikumībām un krīzēm. Sankcijas to izpildē nav tieši sodošas, bet gan rada izmaiņas politiskajos un ekonomiskajos procesos.

Sankcijas, kas pieņemtas kā reakcija uz šābrīža situāciju saistībā ar Krievijas karadarbību Ukrainā, ir paredzētas un ieviestas, lai reaģētu uz procesiem Krievijā un Baltkrievijā. To mērķis ir stiprināt starptautisko drošību, mazināt konfliktu iespējamību vai pat tos novērst, atbalstīt demokrātiju, tiesiskumu un cilvēktiesības, vājinot agresorvalstu politisko, ekonomisko un militāro stabilitāti.