Izvērtējot Finanšu ministrijas (FM) piedāvātos grozījumus likumā "Par nodokļiem un nodevām" (likums par NN) ģenerāluzņēmēja atbildības ieviešanai, Latvijas Būvniecības padome (Padome) 16.02.2017. sēdē uzsvērusi vairākus riskus un norādījusi, ka būvniecībā nodarbināto darbinieku sociālo aizsardzību var sasniegt ar vienkāršotākiem risinājumiem.

Padome sēdē uzsvēra, ka pilnībā atbalsta godprātīgu nodokļu samaksu būvniecības nozarē un nepieciešamību cīnīties pret nelegālo vai daļēji slēpto nodarbinātību jeb tā dēvētajām "aplokšņu algām". Tāpat Padome norādījusi, ka būvniecībā nodarbinātajiem nepieciešams nodrošināt minimālo sociālās aizsardzības līmeni, bet darbinieku interešu aizsardzībai jāievieš kompleksi risinājumi, primāri vēršoties pret augsto ēnu ekonomikas līmeni nozarē un tās pamatelementu – "aplokšņu algām". Papildus Padome norāda, ka pieņemtais regulējums ievērojami kavēs ģenerālvienošanās noslēgšanu.

Līdz ar to 16.02.2017. sēdē Padome atbalstīja vairāku būvniecības nozares organizāciju kopīgi ar Ekonomikas ministriju izstrādātos priekšlikumus grozījumiem likumā par NN, saskaņā ar kuriem paredzēts alternatīvs regulējums galvenā būvdarbu veicēja atbildībai par tā piesaistīto apakšuzņēmēju valsts sociālās apdrošināšanas obligātajām iemaksām (VSAOI). 

Priekšlikumos piedāvāti vienkāršoti risinājumi, ar kuriem noteikta galvenā būvdarbu veicēja un atsevišķu būvdarbu veicēju atbildība, tiesības un pienākumi VSAOI nomaksā, pretēji sarežģītajam VSAOI iekasēšanas mehānismam, kas tika pieņemts ar 23.11.2016. likuma par NN grozījumiem.

Plānots, ka piedāvātais alternatīvais regulējums būs efektīvāks un vienkāršāks, ar to netiks mainīta VSAOI aprēķināšanas un samaksas kārtība, tiks veicināta laicīgu un regulāru VSAOI maksājumu veikšana, kā arī nebūs paredzētas papildu birokrātiskās procedūras ne uzņēmējiem, ne arī Valsts ieņēmumu dienestam.

Padome nolēma priekšlikumus iesniegt izvērtēšanai FM.

Vienlaicīgi ar grozījumiem likumā par NN Padome rosināja virzīt grozījumus Būvniecības likumā, paredzot elektroniskās darba laika uzskaites ieviešanu noteiktās kategorijas būvobjektos jau ar 01.01.2018.