01.01.2017. spēkā stājās grozījumi Mikrouzņēmumu nodokļa likumā (MUN likums), ar kuriem mainītas mikrouzņēmumu nodokļa (MUN) likmes, MUN deklarāciju precizēšanas nosacījumi, kā arī MUN sadales kārtība, paredzot 2017.gadā valsts sociālās apdrošināšanas obligāto iemaksu (VSAOI) kontā ieskaitīt 70,4% no veiktajiem MUN maksājumiem.

Mikrouzņēmumam, kas ar 01.01.2017. vēlas iegūt vai atgūt MUN maksātāja statusu, līdz 31.01.2017. ir jāiesniedz Valsts ieņēmumu dienestam pieteikums, kurā apstiprina nodokļa maksātāja atbilstību MUN maksātāja statusam nākamajā taksācijas periodā. Atgūt MUN maksātāja statusu nav tiesības nodokļa maksātājam, ja statuss zaudēts, pārsniedzot kādu no MUN likumā noteiktajiem ierobežojumiem.

No MUN likuma izslēgtas normas par saimnieciskās darbības nozarēm, kurās mikrouzņēmums nav tiesīgs kļūt un būt par MUN maksātāju.

Minimālās VSAOI - atceltas

Atcelti Saeimas 30.11.2015. pieņemtie grozījumi MUN likumā, ar kuriem paredzēja no 2017.gada no MUN nodalīt VSAOI, samazināt MUN likmi no 9% uz 5% un vienlaicīgi ieviest par katru mikrouzņēmuma nodarbināto minimālo VSAOI apmēru.

Vienlaikus saglabāta iepriekšējā kārtība par MUN maksātāja pienākumu informēt darbinieku, ka tas ir MUN maksātājs, kā arī informēt, ja ir plānots ar nākamo taksācijas periodu mainīt nodokļa maksāšanas režīmu, kļūstot par MUN maksātāju vai izbeidzot MUN maksāšanas režīmu.

Savukārt MUN sadales kārtība mainīta, paredzot 2017.gadā VSAOI kontā ieskaitīt 70,4% no veiktajiem MUN maksājumiem, bet 2018.gadā – 80%.

MUN likme un minimālais nodoklis

Sākot ar 01.01.2017., MUN likme mikrouzņēmuma apgrozījumam līdz 100 000 EUR ir 15%.

Vienlaikus MUN likuma Pārejas noteikumos paredzēts, ka 2017.gadā mikrouzņēmuma apgrozījumam līdz 7000 EUR MUN likme ir 12%.

Savukārt mikrouzņēmuma paaugstinātas likmes piemērošanai, ja tiek pārsniegts MUN likumā noteiktais mikrouzņēmuma darbinieku skaits, mikrouzņēmuma apgrozījums vai mikrouzņēmuma darbinieka ienākums, ir saglabāta iepriekšējā MUN likmes piemērošanas kārtība.

Iepriekšējā MUN maksāšanas kārtība ir saglabāta arī par MUN 50 EUR maksāšanu, ja taksācijas periodā mikrouzņēmumam nav bijis apgrozījums vai aprēķinātā MUN summa nepārsniedz 50 EUR, ievērojot, ka šo nodokli samazina proporcionāli tām taksācijas gada kalendāra dienām, kurās nodokļa maksātājs kopj bērnu līdz 2 gadu vecumam, kā arī pārejošas darbnespējas, grūtniecības un dzemdību atvaļinājuma kalendāra dienām, par kurām nodokļa maksātājam ir izsniegta darbnespējas lapa "B".

No MUN likuma izslēgtas normas, ar kurām noteica atšķirīgu MUN likmes piemērošanu mikrouzņēmuma saimnieciskās darbības pirmajos 3 gados, kopš MUN maksātāja statusa iegūšanas, kā arī, ja mikrouzņēmums nodarbina darbinieku, kas 3 gadus un vairāk jau ir bijis nodarbināts mikrouzņēmumā.

MUN deklarācijas precizēšana

Mikrouzņēmumam turpmāk ir tiesības ne vairāk kā 2 reizes precizēt MUN deklarāciju par pārskata ceturksni mēneša laikā no MUN likumā noteiktā MUN deklarācijas iesniegšanas termiņa. Pēc šī termiņa ir tiesības iesniegt tikai tādus MUN deklarācijas precizējumus, ar kuriem nemaina vai palielina maksājamā nodokļa apmēru.