01.12.2017. spēkā stāsies grozījumi Noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma finansēšanas novēršanas likumā, kurā juridiskajām personām noteikts pienākums publiskajos reģistros reģistrēt savus patiesā labuma guvējus. Šo grozījumu mērķis ir izveidot publisku datu bāzi ar visu juridisko personu patiesā labuma guvējiem. Datu bāze būs pieejama no 01.04.2018., un tai varēs piekļūt ikviena persona par maksu tiešsaistes formā, atgādina ZAB "Rasa&Ešenvalds".

Kas ir juridisko personu patiesā labuma guvēji?

Juridiskajām personām patiesā labuma guvējs ir fiziskā persona, kurai tiešas vai netiešas līdzdalības veidā pieder vairāk nekā 25% no juridiskās personas kapitāla daļām vai balsstiesīgajām akcijām vai kas to tiešā vai netiešā veidā kontrolē. Patiesā labuma guvējs var būt juridiskās personas īpašnieks vai persona, kas kontrolē juridisko personu, vai kuras vārdā, labā, interesēs tiek nodibinātas darījuma attiecības vai veikts gadījuma rakstura darījums.

Tātad kapitālsabiedrībām patiesā labuma guvējs var būt to dalībnieki vai akcionāri (tiešā līdzdalība) vai arī citas fiziskās personas, kas savas tiesības īsteno ar citas fiziskās vai juridiskās personas starpniecību (netiešā līdzdalība). Ja šādas fiziskās personas līdzdalība pārsniedz 25%, tā ir uzskatāma par patiesā labuma guvēju un juridiskajai personai ir pienākums ziņas par šo personu reģistrēt komercreģistrā vai citā reģistrā, kurā attiecīgā juridiskā persona ir reģistrēta.

Kad jāveic juridiskās personas patiesā labuma guvēju reģistrācija?

Patiesā labuma guvēju reģistrācija līdz 01.12.2017. reģistrētām juridiskām personām Latvijas Republikas Uzņēmumu reģistrā (UR) būs jāveic līdz 01.03.2018.

Ja pirms tam kapitālsabiedrībai būs nepieciešams reģistrēt izmaiņas tās dalībnieku vai valdes sastāvā, tas būs jādara ātrāk - vienlaikus ar attiecīgo izmaiņu reģistrāciju komercreģistrā.

Tāpat jānorāda, ka no 01.12.2017., dibinot vai izveidojot jaunas juridiskās personas, informācija par patiesā labuma guvējiem būs jāsniedz uzreiz, iesniedzot reģistrācijas pieteikumu.

Ja pēc patiesā labuma guvēju reģistrācijas to sastāvā notiks kādas izmaiņas, juridiskajai personai par to būs jāpaziņo UR 14 dienu laikā.

Kas var nereģistrēt patiesā labuma guvējus?

Ir atsevišķi izņēmuma gadījumi, kad juridiskajai personai nav jāsniedz informācija par patiesā labuma guvējiem. No šā pienākuma juridiskā persona ir atbrīvota, ja tā šādas ziņas par patiesā labuma guvēju jau ir sniegusi UR citu normatīvajos aktos noteikto pienākumu ietvaros.

Informāciju par patiesā labuma guvējiem juridiskā persona ir tiesīga nesniegt arī tad, ja patiesā labuma guvējs ir akcionārs akciju sabiedrībā, kuras akcijas ir iekļautas regulētajā tirgū, un veids, kādā tiek īstenota kontrole pār juridisko personu, izriet tikai no akcionāra statusa.

Kādas būs sekas, ja juridiskā persona nereģistrēs patiesā labuma guvējus?

Ja juridiskā persona reģistrācijas pieteikumā vai pieteikumā par valdes vai dalībnieku maiņu nenorādīs patiesā labuma guvējus, UR atteiks ieraksta izdarīšanu attiecīgajā reģistrā.

Tāpat jānorāda, ka gadījumā, ja juridiskajai personai nebūs reģistrēta informācija par patiesā labuma guvējiem vai reģistrētā informācija būs nepatiesa vai neaktuāla, juridiskā persona saskarsies ar problēmām, veicot darījumus ar kredītiestāžu, zvērinātu notāru, zvērinātu revidentu un juridisko pakalpojumu sniedzēju starpniecību.

Reģistrējot patiesā labuma guvējus, juridiskajām personām UR nebūs jāiesniedz dokumenti, kas pamato, ka attiecīgajai fiziskajai personai ir šāds statuss juridiskajā personā. Tomēr tad, ja UR saņems ziņas, ka juridiskā persona ir sniegusi nepatiesas ziņas par saviem patiesā labuma guvējiem, tas informēs tiesībsargājošās iestādes par iespējamu Krimināllikuma 272.pantā noteiktā noziedzīgā nodarījuma – nepatiesu ziņu sniegšanas valsts iestādei – izdarīšanu.

Ar Likuma grozījumiem tiks ietekmētas gandrīz visas juridiskās personas. No vienas puses, tas būs papildu birokrātisks apgrūtinājums, bet, no otras puses, tas vairākos gadījumos būs saistīts ar tādas informācijas atklāšanu, kas līdz šim apzināti nav publiskota.

Avots: iTiesibas.lv