Saeima pirmdien, 31.10.2016., ārkārtas sēdē konceptuāli atbalstīja grozījumus Mikrouzņēmumu nodokļa likumā (MUN likums), kuros paredzēts, ka uzņēmējdarbības uzsācēji mikrouzņēmumu nodokļa (MUN) maksāšanas režīmam varēs pieteikties līdz 30.06.2017.

MUN likuma grozījumi rosināti, ņemot vērā, ka šobrīd Ekonomikas ministrija sadarbībā ar Finanšu ministriju un uzņēmējus pārstāvošām organizācijām izstrādā jaunu nodokļu režīmu uzņēmējdarbības uzsācējiem ar mazu ikgadēju apgrozījumu, lai paredzētu vienkāršotu grāmatvedības uzskaiti, deklarācijas iesniegšanu un nodokļu samaksu, norādīts likumprojekta anotācijā. Plānots, ka jaunais nodokļu režīms stāsies spēkā 2018.gadā.

Savukārt esošie uzņēmumi un saimnieciskās darbības veicēji pieteikties MUN maksāšanas kārtībai no nākamā gada vairs nevarēs.

Ja mikrouzņēmums saimniecisko darbību vēlēsies turpināt, tam līdz 15.12.2018. būs jāpārreģistrējas kādā no pastāvošajiem nodokļu maksāšanas režīmiem. Savukārt, ja tas nebūs izdarīts, līdzšinējais MUN maksātājs atkarībā no juridiskās formas kļūs vai nu par uzņēmumu ienākuma nodokļa vai arī iedzīvotāju ienākuma nodokļa maksātāju.

Grozījumos arī plānots no MUN likuma izslēgt normas, kas paredzēja no nākamā gada noteikt nozares, kurās uzņēmums nav tiesīgs kļūt un būt MUN maksātājs.

Tāpat ar grozījumiem MUN likumā plānots noteikt atbildību, ja mikrouzņēmums kavējis budžetā iemaksājamā MUN termiņu un samazinājis iemaksājamo apmēru. Soda naudu noteiks saskaņā ar likumu "Par nodokļiem un nodevām". Savukārt par ceturkšņa deklarācijas neiesniegšanu vai iesniegšanas kavējumu plānots piemērot Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksā noteikto atbildību.