Turpmāk zvērinātu advokātu biroji jāreģistrē kā sabiedrība ar ierobežotu atbildību (SIA) vai personālsabiedrība (pilnsabiedrība vai komandītsabiedrība) – to paredz grozījumi Latvijas Republikas Advokatūras likumā (AL), kas stājas spēkā 2021. gada 16. martā, informē interneta žurnāls “iTiesības”.

Līdz šim AL noteikts, ka zvērināti advokāti var praktizēt individuāli vai arī sadarbībā tikai ar citiem zvērinātiem advokātiem. Zvērināti advokāti var izveidot zvērinātu advokātu birojus, ko reģistrē Latvijas Zvērinātu advokātu padomē (Padome).

Stājoties spēkā AL grozījumiem, mainīta zvērinātu advokātu biroju tiesiskā forma. Proti, zvērinātu advokāti biroji AL un Komerclikuma (KL) regulējuma ietvaros jāreģistrē kā sabiedrība ar ierobežotu atbildību (SIA) vai personālsabiedrība (pilnsabiedrība vai komandītsabiedrība), nosaukumā ietverot apzīmējumu – zvērinātu advokātu birojs – vai abreviatūru – ZAB. Zvērinātu advokātu biroji jāreģistrē Uzņēmumu reģistra veidotajā komercreģistrā.

Papildus minētajam jānorāda, ka pieteikumam par sabiedrības (pilnsabiedrības, komandītsabiedrības vai SIA) ierakstīšanu komercreģistrā jāpievieno arī Padomes piekrišana. Līdz ar to Padome kontrolē iepriekš aplūkoto prasību izpildi.

Pēc AL grozījumu spēkā stāšanās uz zvērinātu advokātu biroju tiesisko statusu attiecināms KL regulējums, tomēr specifiski jautājumi regulēti AL paredzētajos noteikumos.  

Esošo biroju pārreģistrācija jāveic sešu mēnešu laikā, skaitot no 16. marta. 

Plašāk par izmaiņām lasiet interneta žurnāla "iTiesības" publikācijā “Pieņemti līdz šim būtiskākie grozījumi Advokatūras likumā”.