Pilns ar krāsām un jaunām ziņām pie lasītājiem dodas jaunākais žurnāla “iFinanses” numurs.

Lūk, dažas no rakstu tēmām!

Jūlijā tika izsludināti grozījumi likumā “Par grāmatvedību”, lai ieviestu “Moneyval” rekomendācijas, sakārtotu grāmatvedības ārpakalpojumu nozari, celtu grāmatvedības pakalpojumu kvalitāti un mazinātu ēnu ekonomiku, ieviešot ārpakalpojuma grāmatvežu licencēšanu. Pēc šīs ziņas publiskošanas grāmatvežu vidū radās satraukums par gaidāmajām izmaiņām. Saņēmām virkni jautājumu, tāpēc devāmies uz interviju pie Valsts ieņēmumu dienesta Nelegāli iegūtu līdzekļu legalizācijas novēršanas pārvaldes direktores Agneses Rudzītes.

Savukārt ekonomikas rubrikā autors Andrejs Vaivars sniedz atbildi uz jautājumu: būt vai nebūt ārvalstu darbaspēkam Latvijā? Latvijā periodiski aktualizējas diskusijas par iespēju atvērt darba tirgu ārvalstu darbaspēkam. Viedokļi ir visnotaļ atšķirīgi, sākot no kategoriska “nē”, un beidzot ar apgalvojumiem, ka Latvijas ekonomikai nemaz neesot cita attīstības ceļa, kā vien spert tādu pašu soli kā daudzas Rietumeiropas valstis, ļaujot iebraukt visa veida darbaspēkam no tā dēvētajām trešajām valstīm.

Saistībā ar izmaiņām Pievienotās vērtības nodokļa likumā par pievienotās vērtības nodokļa reversās maksāšanas kārtības atcelšanu būvizstrādājumiem lasītājiem radušās neskaidrības. Kam reversā kārtība tiek atcelta, bet kam – jāturpina piemērot? Atbildi zina sniegt Sabīne Vuškāne. 

Šī gada jūlijā uzņēmumu ienākuma nodokļa piemērošanas noteikumi papildināti ar terminu – zemas pievienotās vērtības pakalpojumi. Tiem ir noteiktas atvieglotas transfertcenu analīzes un dokumentācijas prasības. Kas ir zemas pievienotās vērtības pakalpojumi? Par to Ilzes Bergas rakstā.

Nosūtīt darbinieku komandējumā nav nekas neparasts, ar to saskārusies gandrīz katra sabiedrība. Tomēr sarežģījumi sākas, kad jāaprēķina kompensācija par darbinieka izdevumiem, kas rodas komandējuma laikā, jo ne uz visiem jautājumiem noteikumos var atrast skaidras atbildes. Komandējuma dienas naudas anatomijā iedziļinājusies Jana Andruškēviča.

Laila Kelmera skaidro, kas jāņem vērā, iegādājoties pamatlīdzekli budžeta iestādei, bet Ilga Beča atgādina, ka jau var ķerties klāt norēķinu salīdzināšanai ar sabiedrības debitoriem un kreditoriem. Terēzes Labzovas-Ceicānes rakstā uzzināsiet par nomas specifiku – uzkrājumu aktīva atjaunošanas izmaksām.

Līna Lazdiņa informē par jaunumiem naudas atmazgāšanas likumā, bet rubrikā “Vadība” turpinām rakstu sēriju par finanšu vadību, tāpēc šoreiz Gerdas Miezeres raksts par finanšu svirām un saistību ietekmi uz tām.

Šo un citu noderīgu informāciju meklējiet oktobra numurā!

Visu oktobri žurnāla "iFinanses" 2020.gada abonementam speciāla cena - 80 eiro. Vairāk par abonēšanas iespējām sadaļā ABONĒŠANA!