Pie lasītājiem devies jaunākais “iFinanses” numurs, kurā šomēnes valda svinīga – simtgades – atmosfēra, bet paralēli, kā jau ierasts, žurnālā atradīsiet vairākus profesionālus un noderīgus rakstus.

Svētku noskaņu paspilgtina intervija ar SIA “AERODIUM” vadītāju Ivaru Beitānu, kurš, kā pats atzīst, biznesā jūtas tā, it kā nemitīgi staigātu pa naža asmeni. Kā jau svētkos – šoreiz mazāk par grāmatvedību un nodokļiem, bet vairāk par dzīves un biznesa prieku. Savukārt ekonomikas rubrikā atskatāmies uz 100 gadiem Latvijas ekonomikā, analizējot nozīmīgākos pagrieziena punktus.

Gada beigas tuvojas, tāpēc aktualizējas jautājums par ziedošanu un nodokļu piemērošanu šogad, praktiskus jautājumus skaidro un aktuālajās pārdomās par šo tēmu novembra numurā dalās Agnese Volmane. Savukārt Māris Linga ir sagatavojis darba laika kalendāru nākamajam gadam.

Daļai mikronodokļa maksātāju 2019.gadā būs jāpāriet uz citu nodokļu maksāšanas režīmu, savukārt daļai būs jāizvērtē, vai ir izdevīgi turpināt maksāt šo nodokli. Lēmums jāpieņem līdz šā gada 15.decembrim. Par to plašāk lasiet Signes Zīgelas rakstā. 

Novembris kalendārā, visticamāk, nozīmē, ka pamazām sākam domāt par gada pārskatiem, tāpēc Agnese Paulsone atgādina būtiskākās izmaiņas, kas jāņem vērā, sagatavojot 2018.gada pārskatu.

Turpinām rakstīt arī par budžeta iestāžu grāmatvedību – nākamā gada sākumā stāsies spēkā nozīmīgas izmaiņas šajā jomā. Šoreiz Lailas Kelmeres rakstā par papildināto un precizēto kontu plānu.

Matīss Kodoliņš savukārt analizē interesantu Valsts ieņēmumu dienesta (VID) uzziņu par darbinieku izmitināšanas izmaksām. Pieprasot uzziņu no VID, ir svarīgi detalizēti aprakstīt uzņēmuma darbības specifiku un jautājumu formulēt precīzi, citādi uzziņā sniegtā atbilde var kļūt uzņēmumam neizdevīga, kā tas ir sanācis šajā publikācijā izskatītajā gadījumā.

Aktuāls ir arī Ievas Kalves sagatavotais raksts par jaunajām dokumentu noformēšanas prasībām, Terēzes Labzovas raksts par uzņēmuma ilgtspējas pārskata sagatavošanu, Aijas Pankes par vispārīgo datu regulu un datu dzēšanu grāmatvedībā. Tiesu prakses rubrikā šomēnes par gadījumiem, kad patentmaksas maksātājs slēdz autora līgumu, un Eiropas Savienības Tiesas spriedumiem pievienotās vērtības nodokļa lietās.