Pie lasītājiem devies jau 100. “iFinanses” drukātā žurnāla numurs! Marta numurā līdzās šobrīd aktuālajām tēmām atskatāmies arī uz šo gadu laikā paveikto.

Kopš 2013. gada decembrī dienasgaismu ieraudzīja pirmais “iFinanses” drukātais žurnāls, esam piedzīvojuši ne vienu vien spilgtu izmaiņu nodokļu un grāmatvedības jomā – svētku numurā apskatījām karstākās tēmas un aktuālākos jautājumus, uz kuriem mūsu lasītāji šo 100 numuru laikā visbiežāk meklējuši atbildes. Turēsim roku uz pulsa un turpināsim strādāt, lai mūsu lasītāji aktuālo informāciju varētu saņemt ne vien interneta vidē, bet arī tik pazīstamajā un ērtajā drukātajā formātā. Piedāvājam ieskatu šī numura saturā.  

Automašīnu tirdzniecībā “gribu un tagad” vairs nepastāv

Kāpēc uz Latvijas ceļiem ir daudz vecu automašīnu ar dīzeļdzinējiem, kādēļ pēc jauna spēkrata jāstāv rindā daudzus mēnešus un kas būtu jādara, lai mūsu autoparks kļūtu “zaļāks”, par to intervijā Auto asociācijas prezidents Andris Kulbergs. Ar viņu sarunājās Andrejs Vaivars.

Zaļā domāšana VS iedzīvotāju pirktspēja

Eiropas Komisija ir pieņēmusi priekšlikumu paketi, un to mērķis ir panākt, lai Eiropas Savienības klimata, enerģētikas, transporta un nodokļu politika būtu gatava līdz 2030. gadam samazināt siltumnīcefekta gāzu emisijas par vismaz 55% salīdzinājumā ar 1990. gada līmeni. Tā ir pakete, kam ir piešķirts savs nosaukums – Zaļais kurss. Tas nozīmē dažādus pārkārtojumus un arī investīcijas faktiski katras valsts tautsaimniecībā. Cik lielā mērā Latvijas ekonomika un mūsu uzņēmēji tam ir gatavi? Ar ekspertiem un uzņēmējiem sarunājās Andrejs Vaivars.

Ja uzņēmuma bankas kontam ir piesaistītas kartes

Jaunajā Grāmatvedības likumā ir noteikts: ja izdevumi tiek veikti ar maksājumu karti, kas piesaistīta uzņēmuma bankas kontam, tad par attaisnojuma dokumentu grāmatvedība var izmantot bankas konta izdruku. Kā šis darbosies praksē? Skaidro SIA “JOHANSONE UN PARTNERI” valdes locekle, zvērināta revidente Modrīte Johansone.

Kases grāmata elektroniskā vidē

Jaunais Grāmatvedības likums paredz, ka uzņēmums ir tiesīgs iekšējā attaisnojuma dokumentā, ja tas sagatavots elektroniskā formā, parakstu aizstāt ar elektronisku apliecinājumu. Kā šo kārtību piemērot kases dokumentu noformēšanā? Kas ir elektronisks apliecinājums? Kā nodrošināt dokumentu saglabāšanu elektroniskā formā? Izskatām lasītāja situāciju kopā ar Valsts ieņēmumu dienestu.

Viss par sankcijām

Ņemot vērā aktuālo saspringto situāciju Eiropā un to, ka Eiropas Savienības valstis un ASV regulāri lemj par jaunām sankcijām attiecībā uz personām no Baltkrievijas un Krievijas, aktualizējas jautājumi par sankciju ierobežojumiem. SIA “WALLESS zvērinātu advokātu birojs“ zvērināti advokāti Konstantīns Teļakovs un Igors Dambrāns piedāvā ieskatu par to, kas ir sankcijas, sankciju saraksti un kā ievērot to ierobežojumus.

ST: IIN ierobežojums pašnodarbinātajiem nav tiesisks

Nu jau pirmais prieks par Satversmes tiesas secinājumiem pagājis, jāsāk ieskatīties detaļās – ko īsti nozīmē šis spriedums? Kāda bijusi tiesas galvenā argumentācija? Tas varētu būt svarīgi arī citu, līdzīgu nodokļu tiesību normu apstrīdēšanai. Vai būs iespējams atgūt līdz šim samaksāto nodokli tiem, kas strādājuši ar zaudējumiem? Uz šiem jautājumiem atbildes sniedz SIA “Sorainen ZAB” partneris, zvērināts advokāts Jānis Taukačs.

Sirsnīgi pateicamies visiem vairāk nekā 150 autoriem, kuri šo 100 numuru laikā ir piedalījušies vairāk nekā 2000 rakstu tapšanā! Un tikpat sirsnīgs paldies mūsu lasītājiem, kuri šo gadu laikā mums uzticējušies un ik mēnesi iesākuši ar “iFinanses” pārlapošanu! Jūs mūs iedvesmojat turpināt iesākto.

Vairāk par marta žurnāla abonēšanas iespējām sadaļā ABONĒŠANA.